'Jihadi Paul'

Britse politie houdt vierde lid 'IS-Beatles' aan op vliegveld

11 augustus 2022 01:28
Aine Davis op archiefbeeld. Beeld © ANP

De Britse politie heeft de jihadist Aine Davis aangehouden, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Volgens de BBC werd Davis, ook bekend als Jihadi Paul, aangehouden op het vliegveld van Luton.

Davis kwam aan uit Turkije, waar hij een gevangenisstraf van 7,5 jaar uitzat wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. De man is aangehouden op verdenking van onder meer fondsenwerving voor een terroristische organisatie en het in bezit hebben van artikelen voor terroristische doeleinden, meldt de BBC.

Engelse accent

De Beatles waren een cel binnen IS van vier Britse jihadi's. Ze zouden tussen 2012 en 2015 in Syrië zeker 27 mensen uit vijftien landen hebben ontvoerd. Ze dankten hun bijnaam aan hun Engelse accent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leden 'IS-Beatles' aangeklaagd voor doden Amerikaanse gijzelaars

Sommige gegijzelden werden na betaling van losgeld vrijgelaten. Anderen werden vrijwel dagelijks lichamelijk en/of psychisch gemarteld en sommigen werden vervolgens op gruwelijke wijze vermoord, bijvoorbeeld door onthoofding. Beelden daarvan gebruikte IS voor propagandadoeleinden.

Andere 'Beatles'

Bendeleider Mohammed Emwazi, bijgenaamd Jihadi John, werd eind 2015 bij een Amerikaanse droneaanval gedood. Alexanda Amon Kotey, Jihadi Ringo, zit in de Verenigde Staten een levenslange gevangenisstraf uit. Het vierde lid, El Shafee Elsheikh of Jihadi George, is in april door de jury van een Amerikaanse rechtbank schuldig bevonden aan onder meer dodelijke gijzeling en samenzwering tot moord. Naar verwachting hoort hij deze maand zijn straf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore