'Niet onvoorzichtig'

Nederlandse bergbeklimmer overlijdt bij val in Zwitserse Alpen

10 augustus 2022 20:08
De Zwitserse Alpen, waar het ongeluk gebeurde. Beeld © ANP / Michael Immendörfer

De zeer ervaren Nederlandse bergbeklimmer Roland Bekendam (64) is maandagnacht om het leven gekomen in de Zwitserse Alpen. Dat bevestigen de Zwitserse politie en de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).

Volgens een bericht op de site van de klimbond was Bekendam samen met een klimpartner begonnen aan de beklimming van de Mischabelgraat van de Täschhorn. Dat is een berg van 4491 meter hoog in Wallis.

Ze waren om 's nachts om 03.15 uur vanuit de bivakhut op het Mischabeljoch vertrokken. Op een hoogte van 3910 meter gleed Bekendam uit en viel in de flank van de berg naar beneden.

Alpinisten gaan graag 's nachts op pad, omdat de omstandigheden voor klimmers dan beter zijn: de toplaag van het ijs is dan hard bevroren. Overdag zorgt de zon vaak voor een 'papperig' bovenlaagje, dat het klimmen zwaarder maakt.

Niet onvoorzichtig

De klimbond benadrukt dat Bekendam veel ervaring had en geen onvoorzichtige klimmer was. "Hij startte zijn loopbaan in de bergsport als alpinist en maakte in Europa tal van aansprekende beklimmingen. Ook ging hij meerdere malen op expeditie, onder meer naar Pakistan (Ogre, Trango Tower), Baffin Island, Nepal en Groenland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Filippo (27) maakte vlak voor fataal lawinedrama nog vrolijke selfie

Een klimvriend van Bekendam zegt tegen De Telegraaf dat Bekendam 'niet voor het snelle en bekende succes' ging: "We hebben routes gezocht die nog nooit geklommen waren. Als je de Mount Everest beklimt, kom je in een gespreid bedje terecht. De tenten staan op, de touwen hangen al klaar. Iedereen met een goede conditie komt daar boven. Het heeft weinig meer met echt klimmen te maken."

Politie doet onderzoek

De overleden klimmer zou op een relatief makkelijk gedeelte van de klim zijn uitgegleden. Hij was op het moment dat hij uitgleed niet aan zijn klimpartner vastgelijnd, zegt de Zwitserse politie. Het Openbaar Ministerie in Zwitserland is een onderzoek naar het incident gestart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Laatste slachtoffer van gletsjerramp in Italiaanse Alpen gevonden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore