'Politiek gemotiveerd'

Trump houdt lippen stijf op elkaar in onderzoek naar fraude Trump Organization

10 augustus 2022 18:30
Trump verlaat Trump Tower in New York voor zijn verhoor. Beeld © ANP / Julia Nikhinson

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft geweigerd vragen te beantwoorden van de procureur-generaal van New York over vermeende fraude door The Trump Organization. Trump zegt in een verklaring dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept. Hij vindt dat het onderzoek politiek gemotiveerd is.

"Ik weigerde de vragen te beantwoorden op basis van de rechten en privileges die aan elke burger worden verleend op basis van de grondwet van de Verenigde Staten", zegt Trump in zijn verklaring. Volgens hem heeft hij geen andere keus vanwege de 'heksenjacht' tegen hem van advocaten, aanklagers en de media.

De vragen van de aanklager hadden betrekking op de boekhouding van The Trump Organization. Mogelijk is de waarde van vastgoed verkeerd opgegeven voor belastingvoordelen en hogere leningen.

Meerdere verdenkingen

Er hangen Trump meer zaken boven het hoofd. Zo wordt zijn rol in het ophitsen van de meute die het Capitool bestormde onderzocht. Daarnaast heeft Trump mogelijk aangezet tot verkiezingsfraude, en werd deze week zijn villa in Florida door de FBI doorzocht, omdat hij geheime documenten in het witte huis zou hebben meegenomen.

In deze video zetten we de verdenkingen op een rijtje:

De huiszoeking in Trumps villa in Florida leidt tot nieuwe aandacht voor de verschillende zaken die tegen de oud-president lopen.

Naast Trump zijn volgens een bron van persbureau Reuters ook zijn kinderen Donald Trump Jr. en Ivanka Trump in de zaak verhoord. De drie hadden tevergeefs geprobeerd de dagvaardingen via de rechter nietig te laten verklaren.

Trumps afspraak met justitie in New York stond eigenlijk gepland in juli, maar werd verzet vanwege de dood van Trumps voormalige echtgenote Ivana Trump.

Van alle kanten aangevallen

Trump liet op zijn eigen sociale netwerk Truth Social al weten dat zijn 'geweldige bedrijf en ik van alle kanten worden aangevallen'. De New Yorkse procureur-generaal meent dat meer dan drie jaar onderzoek bewijs heeft opgeleverd dat The Trump Organization de waarde van bezittingen verkeerd heeft opgegeven om ervan te profiteren.

Over de hoorzittingen naar de bestorming van het Capitool maakten we eerder deze video:

Er zijn nieuwe details naar boven gekomen over die aanloop naar die dag. En met name over de centrale rol van Donald Trump.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore