Ga naar de inhoud
Onder Bordeaux

Met de auto naar Spanje? Cruciale snelweg dicht vanwege bosbranden

Brandweerwagens staan klaar voor een nieuwe bluspoging in de Gironde. Beeld © AFP

De Franse autoriteiten hebben vanwege een grote bosbrand in het zuidwesten van het land uit voorzorg een stuk van een belangrijke autosnelweg in de buurt afgesloten.

Het gaat om de A63 die van Bordeaux naar de Spaanse grens bij Hendaye loopt. Het is een van de twee autosnelwegen die Frankrijk en Spanje verbinden.

Huizen afgebrand

De andere is aan de oostelijke kant van de Pyreneeën. Ten zuidwesten van Bordeaux is circa 40 kilometer van de weg voor het verkeer in beide richtingen afgesloten.

Duizend bestrijders proberen de hevige natuurbrand met behulp van blusvliegtuigen te bedwingen. Door de oplaaiende bos- en natuurbranden in het departement Gironde zijn bijna twintig huizen afgebrand.

Bosbranden
Lees meer
Bosbranden teisteren Zuid-Europa, ook Nederland zet zich schrap

Zeer ongunstige situatie

Ook ging in korte tijd 6000 hectare pijnbomen in vlammen op. Inmiddels is het aantal geëvacueerden uit het bosrijke gebied opgelopen tot 6000, melden Franse media.

Brandweerlieden spreken over een 'zeer ongunstige' situatie in het getroffen gebied bij Bordeaux, dat vorige maand al werd geteisterd door een enorme brand in Landiras. Het is niet alleen de droogte, maar ook de wind die de bestrijding moeilijk maakt. De autoriteiten spreken over een dag met een 'zeer groot risico'.

Ook elders in Frankrijk moeten bewoners, maar ook vakantiegangers weg uit gebieden waar bosbranden woeden.

Deskundigen:
Lees meer
Deskundigen: steeds meer kans op onbeheersbare bosbranden, Nederland slecht voorbereid