Ga naar de inhoud
'Gevechtsklaar'

China rondt militaire oefeningen bij Taiwan 'met succes af'

Als antwoord op Chinese militaire oefeningen testte ook Taiwan zijn afweergeschut. Beeld © AFP

Na zes dagen is China gestopt met militaire oefeningen rond Taiwan. Het leger zegt dat het verschillende taken 'met succes heeft afgerond'. 

Het leger laat via het sociale medium Weibo weten dat zijn troepen veranderingen in de Straat van Taiwan, een zeestraat tussen China en Taiwan, nauwlettend in de gaten zullen houden. Ook zullen de militairen regelmatig patrouilleren en trainingen blijven volgen om gevechtsklaar te zijn.

'Voorbereidingen voor een inval'

De oefeningen waren een reactie op het bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan de eilandstaat. Volgens Taiwan maakten de militaire handelingen deel uit van Chinese voorbereidingen voor een inval.

Taiwan heeft sinds 1949 te maken met een dreiging van een Chinese invasie. In dat jaar vluchtte de nationalistische regering naar het eiland, nadat de communisten onder leiding van Mao Zedong de burgeroorlog in het land hadden gewonnen. De regering in Beijing ziet Taiwan als een afvallige provincie die op een dag moet worden ingelijfd, desnoods met geweld.

Escaleert
Lees meer
Escaleert conflict Taiwan met bezoek Pelosi? 'China ziet dit als aanval'

Chinees Taiwan-document

De aankondiging van het leger komt op dezelfde dag als de publicatie van een document over Taiwan door China. Daarin staat in tegenstelling tot in de twee eerdere versies niet langer de belofte dat er geen troepen naar Taiwan worden gestuurd na de inlijving van het gebied.

In de voorlaatste versie stond dat 'alles bespreekbaar is' als Taiwan erkent dat er één China is en niet naar onafhankelijkheid streeft. Ook deze tekst is niet terug te vinden in het nieuwe document.

In beeld: China waarschuwt met raketten op een steenworp van Taiwan

00:51
Het bezoek van Nancy Pelosi is Peking een doorn in het oog.

Bange pestkop

Overigens heeft Nancy Pelosi totaal geen spijt van haar bezoek aan Taiwan, waardoor de spanningen met China zo opliepen. In haar eerste interviews op Amerikaanse bodem sinds haar Aziëtrip zegt ze dat het 'het waard was' en noemt ze de Chinese president Xi Jinping 'een bange pestkop'.