Ga naar de inhoud
29 mensen gered

Tientallen vermisten na kapseizen migrantenboot bij Grieks eiland Karpathos

Een vaartuig van de Griekse Kustwacht (archieffoto) Beeld © AFP

Tientallen migranten worden vermist na het kapseizen van hun boot, 61 kilometer ten zuidoosten van het Griekse eiland Karpathos.

Van de 60 tot 80 mensen die vermoedelijk aan boord waren, zijn er 29 door de kustwacht in veiligheid gebracht.

Vertrokken vanuit Antalya

De boot was volgens de kustwacht vertrokken vanuit de Turkse badplaats Antalya en op weg naar Italië. De geredde migranten komen volgens een bron bij de kustwacht oorspronkelijk uit Afghanistan, Irak en Iran. De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt door een sterke wind.

De Griekse autoriteiten zeggen momenteel een toename te zien in het aantal pogingen van migranten om via Griekenland Europa te bereiken. Het land worstelde in 2015 en 2016 met de komst van 1 miljoen migranten uit onder meer Syrië, Afghanistan en Irak. De meesten kwamen via Turkije het land binnen.

Dodelijkste
Lees meer
Dodelijkste incident met migranten bij Calais: 27 doden in het Kanaal

Gevaarlijke route

De meest voorkomende zeeroute voor asielzoekers uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika is die van Turkije naar de nabijgelegen Griekse eilanden.

Maar de Griekse autoriteiten hebben de patrouilles in de Egeïsche Zee opgevoerd, dus omzeilen migrantenboten nu de Griekse eilanden en proberen de veel langere en gevaarlijkere route rechtstreeks naar Italië.

Bekijk ook: Migranten vast in de kou tussen landen die ze niet willen

01:20
Afgelopen winter zaten deze migranten vast in barre omstandigheden. Toch bleven velen wachten op toegang. Wie echt niet meer wilde, kon terug naar het thuisland.