Ga naar de inhoud
'Tot onze spijt'

Witte dolfijn die was verdwaald in Seine, heeft het niet overleefd

De dolfijn werd vervoerd naar de kust. Beeld © AFP

Heel Frankrijk was in de ban van de verdwaalde beluga die dagen rondzwierf in de rivier de Seine. De witte dolfijn kreeg een vitamineshot, er kwam een reddingsplan en iedereen hoopte op een goed einde. Tevergeefs. Vandaag overleed het dier.

Ondanks een 'ongeëvenaarde operatie' is het niet gelukt om de witte dolfijn te redden, 'tot onze spijt'. Dat laten de lokale Franse autoriteiten in een persverklaring weten. 

De beluga, die 800 kilo weegt, werd vanochtend vroeg uit het water getild. De reddingspoging duurde zes uur. Het dier is in een gekoelde vrachtwagen vervoerd naar de kustplaats Ouistreham, in Normandië, waar het in een zoutwatersluis wordt geplaatst. Het dier werd tijdens de rit naar de kust geëuthanaseerd omdat hij ademhalingsproblemen begon te krijgen.

In onderstaande video is de reddingsoperatie te zien: 

Zien: verzwakte witte dolfijn na dagen uit Seine getakeld

01:22

Het was een zeldzaamheid in de Franse wateren dat er een dolfijn rondzwom, en daarom kreeg de witte dolfijn, ook wel een beluga genoemd, zo veel aandacht de afgelopen week. Het dier was afgedwaald naar de rivier de Seine en sterk vermagerd. De Fransen wilden alles op alles zetten om de beluga redden.

Drones

De beluga zwom in een sluis op zo’n zeventig à tachtig kilometer van Parijs en werd een week lang met drones door reddingsteams in de gaten gehouden. 

Het was zeer de vraag of het dier op eigen kracht terug naar zee kan zwemmen. Er werd daarom flink gediscussieerd over wat te doen. Experts zeiden eerder dat euthanasie is overwogen, maar die optie werd weer van tafel geveegd. 

Beluga, orka en dolfijnen

Opvallend is dat er de laatste tijd veel meldingen zijn in Europa van afgedwaalde walvisachtigen. Zo zwom er in mei nog een orka in de Seine. En ook in Nederland zijn er recent meer zeezoogdieren afgedwaald.

Voor de kust van Zandvoort zwom deze zomer nog enkele spitssnuitdolfijnen, een andere dolfijn was verdwaald in de haven van Amsterdam. In alle gevallen waren de dieren ver van hun normale leefgebied verwijderd. 

Even waren de redders in jubelstemming, toen het was gelukt het dier een vitamineshot te geven. Dierenartsen hoopten zo dat hij weer honger zou krijgen. Een eerdere poging om de dolfijn levende forel en bevroren haring te voeren leverde namelijk niets op, de beluga wilde niet eten.

In onderstaande video valt te zien hoe de witte dolfijn in de Seine rondzwom: 

Witte dolfijn gespot in de Seine

00:31