Ga naar de inhoud
Situatie blijft precair

Witte dolfijn uit water gehaald tijdens reddingsoperatie na week in Seine

Zien: verzwakte witte dolfijn na dagen uit Seine getakeld

01:22

Zo'n tachtig reddingswerkers proberen de witte dolfijn die al een week vastzit in de Seine naar zee te brengen. Duikers van de brandweer, dierenartsen en politieagenten werkten samen om de vier meter lange beluga met een soort hangmat naar een voertuig te hijsen. Dat is gelukt. Het is nog afwachten of de reddingsoperatie, die extreem goed werd voorbereid, ook slaagt.

De beluga is vannacht met succes gevangen in de hangmat, waarmee hij vervolgens in een voertuig is gehesen. Op de beelden hieronder is te reddingsoperatie te zien. Franse media melden in de vroege ochtend dat dit eerste deel van de reddingsoperatie goed is verlopen. 

 

 

Op bed van stro

Via de weg zal het vermagerde dier naar de kust worden gereden, omdat het hem zelf niet lukte een weg naar open water te vinden. Lokale autoriteiten zeggen tegen de Franse kant Le Monde dat zij er alles aan doen om het dier in leven te houden.

Euthanasie
Lees ook:
Euthanasie of toch een reddingsplan? Tijd tikt voor witte dolfijn in Seine

De beluga wordt volgens Le Monde in een koelwagen op een bed van stro naar de kust vervoerd, waar een bassin met zout water klaarstaat. Het dier zal daar zeker drie dagen in de gaten gehouden worden.

Niets aan toeval overgelaten

Witte dolfijnen kunnen tijdelijk overleven in het zoete water van de Seine, maar de rivier is 'geen geschikte plek', legde Lamya Essemlali van Sea Shepherd eerder uit. De dierenwelzijnsorganisatie, die bij de reddingsoperatie betrokken is, schrijft dat niets aan het toeval wordt overgelaten.

De witte dolfijn werd een week geleden voor het eerst gespot. Vorige week donderdag bevond het dier zich in de buurt van Vernon, op meer dan 100 kilometer van de kust, waar hulpverleners het gedurende enkele uren konden waarnemen voordat de beluga uit het oog werd verloren.

Vast in sluis

Sinds vrijdag zat de witte dolfijn vast bij een sluis in Saint-Pierre-La-Garenne. Er werd van alles geprobeerd om het dier in de richting van de kust te lokken, maar zonder resultaat.

Normaal komen walvisachtigen zoals de witte dolfijn voor in koude wateren, maar soms verschijnen ze zuidelijker. Witte dolfijnen kunnen tot 5 meter lang worden.