Ga naar de inhoud
Dreiging

Taiwan: China oefent voor invasie

Taiwanese houwitsers in de zuidelijke stad Pingtung. Beeld © AFP

China gebruikt de militaire oefeningen van de afgelopen week om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. Dat zegt de Taiwanese minister Joseph Wu van Buitenlandse Zaken. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen."

Een anonieme bron zegt tegen persbureau Reuters dat er zeker twintig marineschepen van zowel China als Taiwan in de Straat van Taiwan aanwezig zijn. Ze varen dicht langs de middellijn, die als officieuze grens gezien wordt. Een aantal Chinese schepen zou kort geprobeerd hebben de middellijn over te steken.

Volgens Wu heeft China de afgelopen tijd niet alleen grootschalige militaire oefeningen uitgevoerd, maar ook cyberaanvallen, een desinformatiecampagne en economische druk, om zo de Taiwanese samenleving te verdelen.

De Chinese oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi aan het eiland. Beijing, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van de Amerikaanse als een provocatie.

Ook voorbereidingen Taiwan

De afgelopen dagen heeft Taiwan geoefend voor een eventuele inval door China. Volgens het leger stonden de Taiwanese oefeningen al gepland voordat de spanningen toenamen.

In deze video beantwoordt China-correspondent Roland Smid vijf vragen over het bezoek van Pelosi aan Taiwan:

Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

02:05
China is kwaad na een bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan Taiwan.