Ga naar de inhoud
Voormalige president

FBI doorzoekt huis van Donald Trump tijdens onaangekondigde inval

Beeld © AFP

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen. 'Mijn prachtige huis, Mar-a-lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten.'

Dat schrijft Donald Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht. "Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsorganisaties was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast", stelt Trump. 

Huiszoeking
Lees ook:
Huiszoeking woning oud-president Trump 'ongekend en zeer schokkend'

De voormalige president beschuldigt de 'de radicaal linkse Democraten' ervan hem koste wat kost ervan te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de aankomende tussentijdse verkiezingen voor het Huis en de Senaat in november.

'Zeer schokkend'

Correspondent Erik Mouthaan noemt de huiszoeking 'zeer schokkend'. "In mijn 16 jaar in de Verenigde Staten heb ik nog niet eerder meegemaakt dat het huis van een oud-president wordt doorzocht vanwege belastende informatie in een strafzaak."

Meer daarover lees je in dit artikel

Twee anonieme bronnen vertellen aan The New York Times dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump met hem mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago nadat hij uit het Witte Huis was vertrokken.

Dozen met vertrouwelijke documenten

Het zou gaan om vijftien dozen met onder meer vertrouwelijke documenten. Trump weigerde deze dozen maandenlang terug te geven aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd. Volgens de Amerikaanse krant stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten te verscheuren die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten.

Het Witte Huis verwijst naar het ministerie van Justitie, dat volgens persbureau Bloomberg geen commentaar wil geven op de verklaring van Trump.

Tijdens zijn presidentschap bracht Trump veel tijd door in zijn woning in Palm Beach. Eind 2019 verhuisde hij ook officieel naar dit adres, vermoedelijk om belastingtechnische redenen.

Amerika
Lees ook:
Amerika in de ban van voorverkiezingen, hoe machtig is Donald Trump nog?