Ga naar de inhoud
In 2024 mét mensen

Nog deze maand onbemande testvlucht naar maan: 'Generale repetitie'

NASA-wetenschappers testen ruimtepakken, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

Nog voor het einde van de maand moet een onbemande testvlucht naar de maan (en later weer terug) vliegen. De missie met de Amerikaans-Europese raket wordt gezien als 'een generale repetitie' om weer mensen voet op de maan te laten zetten. Dat gebeurde voor het laatst in 1972.

De lancering van deze missie, Artemis I, staat voorlopig gepland voor 14.33 uur Nederlandse tijd op 29 augustus. De raket van de ruimtevaartorganisaties NASA (Verenigde Staten) en ESA (Europa) vertrekt dan vanaf de ruimtebasis Kennedy Space Center bij Cape Canaveral in Florida. De lancering werd meerdere keren uitgesteld

Reis duurt zes weken

Als het niet lukt om de raket op 29 augustus op te laten stijgen, zijn de volgende mogelijkheden op 2 en 5 september. De reis duurt in totaal ongeveer zes weken. Rond half oktober moet het vaartuig terugkeren op aarde.

Bij de volgende testvlucht, Artemis II, zijn wel mensen aan boord. Zij vliegen een rondje rond de maan en keren daarna terug naar de aarde. Die missie staat vooralsnog gepland voor mei 2024.

Mensen
Lees ook:
Mensen kunnen mogelijk leven in kuilen op de maan

De namen van de astronauten zijn nog niet bekendgemaakt, maar het gaat om drie mensen uit de Verenigde Staten en één iemand uit Canada. Rond 2025 zou het hoogtepunt moeten volgen met de missie Artemis III, waarbij mensen weer voet op de maan zetten.

Twaalf mannen op de maan

Het is de bedoeling dat een man en een vrouw dan ongeveer een week op de zuidpool van de maan verblijven. Tussen 1969 en 1972 zijn in totaal twaalf mensen, allen mannen, op de maan geweest.

Test
Lees ook:
Test van nieuwe raket naar de maan voor de derde keer mislukt

Het vaartuig dat naar de maan gaat, heet de Orion. De bemanning zit in het voorste stuk, dat door de Verenigde Staten wordt gebouwd. De achterkant komt uit Europa. In dat deel zitten onder meer de motoren, zuurstof, water en de temperatuurregeling.

Nederlandse zonnepanelen

De elektriciteit aan boord wordt opgewekt door zonnepanelen uit Leiden. In ruil daarvoor krijgt Europa in een later stadium ook drie plekken om mensen richting de maan te sturen. Wie dat worden, is ook nog niet bekend.

Bekijk ook: Solliciteren voor astronaut? Dit zijn de mogelijkheden

03:27
Zo werken de ruimtevaartprogramma's van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore