Ga naar de inhoud
'Zeer moeilijke tijd'

Olivia Newton-John (73), wereldberoemd van Grease, overleden

Olivia Newton-John. Beeld © GettyImages (gemaakt op 25 februari 2021)

De Brits-Australische zangeres en actrice Olivia Newton-John (73) is vanochtend overleden op haar ranch in Zuid-Californië, omringd door familie en vrienden. Dat laat haar echtgenoot John Easterling weten via haar officiële Facebookaccount. "Wij vragen iedereen de privacy van de familie te respecteren in deze zeer moeilijke tijd."

Newton-John is overleden aan de gevolgen van borstkanker. In het Facebookbericht op haar officiële account staat daarover het volgende: "Olivia is al meer dan dertig jaar een symbool van hoop voor het delen van haar reis met borstkanker. Haar helende inspiratie en pionierservaring met plantgeneeskunde gaat door met het Olivia Newton-John Foundation Fund, gewijd aan onderzoek naar plantgeneeskunde en kanker."

Deze onafhankelijke instelling sponsort wereldwijd onderzoek naar kankermedicatie op basis van planten. In het Facebookbericht vraagt de familie om ter ere van Newton-John donaties te doen aan het Olivia Newton-John Foundation Fund.

Lees het volledige Facebookbericht hieronder:

In 1992 kampte Newton-John ook al eens met borstkanker. In 2013 keerde de kanker terug, maar hield ze dit expres stil. Ze geloofde dat ze 'het zou winnen' en riep Australië op om de wetten van de Amerikaanse staat waar ze toen woonde over te nemen als het gaat om het toestaan van het medicinale gebruik van marihuana.

Na haar eerste kankerdiagnose richtte ze een kankerbehandelcentrum op in Melbourne.

Newton-John werd tweemaal schoon verklaard, maar vijf jaar geleden keerde de ziekte toch terug en kreeg ze uitzaaiingen in haar onderrug.

Hoofdrol in Grease

Newton-John werd geboren in het Verenigd Koninkrijk, maar groeide op in Australië. In 1970 begon ze haar muzikale carrière in de groep Toomorrow. In 1974 deed ze mee aan het Eurovisiesongfestival en eindigde ze op de vierde plaats. Daarna volgde een periode van zingen en countrymuziek opnemen, voordat ze werd gecast voor de musicalfilm Grease. 

Newton-John verwierf met Greace de meeste bekendheid. Ze vertolkte daarin als Sandy de hoofdrol naast John Travolta, Danny in de film. Ze speelden twee middelbarescholieren met totaal verschillende achtergronden die toch een stelletje werden. Ze scoorden samen meerdere hits met muziek uit de film, zoals Summer Nights en You're The One That I Want.

Het soundtrackalbum van Grease stond twaalf opeenvolgende weken op nummer 1 in de Verenigde Staten.

Luister hieronder naar 'Youre The One That I Want': 

Op sociale media wordt met verdriet gereageerd op de dood van Newton-John. "Wat was ik verliefd op haar in 1978 en de jaren erna" en "Mijn eerste liefde is dood", is een greep uit de reacties.

'De jouwe vanaf het eerste moment dat ik je zag'

Ook John Travolta, die Danny speelde in de film Grease, heeft gereageerd op haar dood in een Instagrambericht. "Mijn liefste Olivia, je hebt ons hele leven zoveel beter gemaakt. Je impact was ongelooflijk. Ik houd zoveel van je. De jouwe vanaf het eerste moment dat ik je zag, voor altijd. Jouw Danny, jouw John."

In haar showbizzcarrière won Newton-John in totaal vier Grammy's en verkocht ze meer dan honderd miljoen platen. In 2019 werd ze door de Britse koningin Elizabeth geridderd en kreeg ze de eretitel van Dame toegekend, onder andere voor haar bijdrage aan goede doelen en onderzoek naar kanker.

Ze laat dochter Chloe Lattanzi achter die ze kreeg met haar eerste echtgenoot Matt Lattanzi.

Iedereen
Lees ook:
Iedereen verliefd op Sandy, maar ze was veel meer: 'Een icoon uit mijn jeugd'
Bron: RTL Nieuws