Taiwan hervat scheepvaart

China: militaire oefeningen rond Taiwan gaan vandaag door

08 augustus 2022 08:35 Aangepast: 08 augustus 2022 09:02
Een straaljager van Taiwan. Beeld © EPA

Het Chinese leger heeft vandaag de militaire oefeningen rond Taiwan voortgezet, laat Beijing weten. De oefeningen begonnen donderdag als een reactie op het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan het eiland.

De verwachting was dat China zich gisteren zou terugtrekken maar het leger oefent vandaag toch met onderzeebootbestrijding en aanvallen op zee, zegt het land. Eerder werden ballistische raketten afgevuurd en vonden er oefeningen plaats met oorlogsschepen, straaljagers en drones.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taiwan zendt vliegtuigen en schepen uit om Chinese oefeningen

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie omschrijft de manoeuvres vandaag als een 'noodzakelijke waarschuwing' aan de Verenigde Staten en Taiwan. Hij spreekt over een 'gepaste' reactie op hun 'provocaties'.

Scheepvaart

Ondanks het bericht van China dat de oefeningen zijn hervat, kwam de scheepvaart door de Straat van Taiwan dit weekend weer op gang.

Sinds gisteren zijn meer dan dertig schepen door een zone ten zuiden van de havenstad Kaohsiung gevaren waar China eerder enkele dagen oefeningen hield. In totaal zijn vier van de zes gebieden waar China oefende inmiddels weer door vrachtschepen doorkruist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'China opnieuw in Taiwanese wateren', grote zorgen in regio

Bezoek Pelosi

Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was vorige week in Taiwan. Daarmee hebben de VS volgens de woordvoerder 'bewust' spanningen gecreëerd. China beschouwt de eilandstaat als een afvallige provincie.

De Taiwanese premier Su Tseng-chang stelt dat China 'op barbaarse wijze' het leger gebruikt om de vrede in de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan, te verstoren. De oefeningen zijn ook veroordeeld door de VS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore