Ga naar de inhoud
Observatie gaat door

Euthanasie of toch een reddingsplan? Tijd tikt voor witte dolfijn in Seine

Het dier wordt goed in de gaten gehouden. Beeld © ANP / Sea Shepherd / ABACA

De toekomst van de witte dolfijn die al dagen in de Seine zwemt, hangt aan een zijden draadje. Experts zeggen tegen Franse media dat euthanasie is overwogen, maar die optie voorlopig van tafel is. Of het dier op eigen kracht terug naar zee kan zwemmen is echter zeer de vraag. 'Wij doen er alles aan zijn overlevingskansen te vergroten.'

Dat zegt Lamya Essemlali van dierenwelzijnsorganisatie Sea Shepherd tegen het Franse BFMTV.  

Vitamineshot en vis

Dit weekend kreeg het dier een vitamineshot. Reddingswerkers hopen zo dat de witte dolfijn, die in een sluis op zo'n tachtig kilometer van de Franse hoofdstad Parijs zwemt, weer trek krijgt in eten. Een poging om de dolfijn levende forel en bevroren haring te voeren leverde namelijk niets op, de beluga wilde niet eten.

Volgens Essemlali is euthanasie overwogen. "Maar omdat het dier nog altijd kracht heeft, nieuwsgierig is en interacteert met de omgeving is die optie voorlopig van tafel", legt zij uit.

Verdwaalde
Lees ook:
Verdwaalde witte dolfijn in Seine krijgt vitamineshot

De beluga werd een week geleden voor het eerst gezien in de Seine en wist in één dag zeker dertig kilometer af te leggen. Inmiddels wordt het dier nauwlettend in de gaten gehouden in een sluis ten noordwesten van Parijs. Vanaf daar is het nog ruim honderd kilometer naar de Franse kust.

Tijdelijk overleven in zoet water

De lokale autoriteiten melden gisteren dat de witte dolfijn zich 'kalm' gedraagt. Inmiddels is echter wel duidelijk dat het dier sterk vermagerd is en zijn huid door het zoete water verandert. Witte dolfijnen kunnen tijdelijk overleven in zoet water, maar de lawaaierige Seine is geen geschikte plek voor de dolfijn, zei Essemlali vorige week al.

Bekijk hier beelden van de witte dolfijn in de Seine:

Witte dolfijn gespot in de Seine

00:31

"De vraag is nu hoe we het dier terug naar zee krijgen", zegt Essemlali tegen de Franse tv-zender. Dat het de beluga op eigen kracht lucht om terug naar zee te zwemmen lijkt haar 'zeer onwaarschijnlijk'. Omdat hij weinig trek heeft, kan de witte dolfijn waarschijnlijk ook niet gelokt worden met voedsel.

Uit water takelen

Er is gesuggereerd om de vier meter lange beluga uit het water te takelen en naar zee te brengen. Volgens Essemlali wordt er momenteel 'met man en macht gewerkt aan de logistiek achter dat plan'.

Speciale dolfijnentrainers, de enigen in Frankrijk die zo'n operatie tot een goed einde kunnen brengen, zouden al zijn ingelicht. Ook een Spaans reddingsteam is volgens BFMTV bij de plannen betrokken.

Stilstaand water in sluis

Of het plan ook haalbaar is blijft echter de vraag. Daarnaast is er geen tijd te verliezen. "Het dier kan maar tijdelijk in de sluis blijven omdat het water daar warm is en niet stroomt", zegt Essemlali.

Het is niet voor het eerst dat reddingswerkers voor een vergelijkbaar dilemma staan in de Seine. Afgelopen mei werd een orka gespot in de rivier, dat dier overleefde de afdwaling niet.

In
Lees ook:
In Seine verdwaalde orka is overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore