Na 246 jaar

Na 246 jaar krijgt zwarte officier hoogste functie bij Amerikaanse mariniers

08 augustus 2022 02:54 Aangepast: 08 augustus 2022 16:24
De 60-jarige generaal Michael E. Langley. Beeld © ANP / Zachary Behrend/ U.S. Marines / Planet Pix via ZUMA

Voor het eerst in het 246-jarige bestaan van het US Marine Corps is een zwarte officier benoemd tot viersterrengeneraal. Deze allerhoogste functie werd al door 73 witte mannen bekleed, nooit eerder was de eer aan een zwarte man. "Hopelijk zien zwarte mariniers het korps hierdoor als een plek zonder glazen plafond."

Dat zegt generaal Michael E. Langley, de eerste zwarte man die het tot de hoogste rang van USMC schopt, tegen The New York Times. De Amerikaanse krant noemt zijn benoeming 'er een voor in de geschiedenisboeken'.

Emotionele ceremonie

Langley kreeg de vierde ster afgelopen weekend opgespeld tijdens een emotionele ceremonie. De 60-jarige marinier is één van de drie viersterrengeneraals die USMC momenteel telt.

Tijdens zijn 37-jarige carrière bij de marine heeft hij veel verschillende functies bekleed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historische benoeming: eerste zwarte vrouw opperrechter Verenigde Staten

In de afgelopen decennia werden nog geen dertig zwarte mannen benoemd tot generaal binnen het USMC. Slechts zeven generaals kregen een driesterrenfunctie, in de andere gevallen ging het om één of twee sterren. Langley is de eerste die vier sterren krijgt.  

'Sinds 1942 veel veranderd'

Het USMC was in 1942 de laatste militaire organisatie die Afro-Amerikaanse troepen toe begon te laten. Generaal Thomas Holcomb, in 1942 de hoogste generaal van de organisatie, deed bij de welkomstceremonie van de eerste zwarte mariniers in dat jaar een zeer omstreden uitspraak.

"Als ik de keuze zou hebben tussen een USMC die bestaat uit 5000 witte mannen of 250.000 zwarte mannen, kies ik liever de marine met witte mannen", zei Holcomb.

Inmiddels zijn de dingen veranderd, zegt Langley tegen The New York Times. Hij hoopt dat zijn benoeming een voorbeeld kan zijn voor andere zwarte mariniers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatssecretaris: 'We gaan niet terug naar een dienstplicht'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore