Ga naar de inhoud
430 miljard dollar

Senaat VS akkoord met miljardenplan van Biden voor klimaat en zorg

Joe Biden op het gazon van het Witte Huis. Beeld © ANP / Stefani Reynolds

Het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om miljarden dollars te investeren in het klimaat, de gezondheidszorg en de belastingen, is goedgekeurd door de Senaat. Aan de stemming gingen achttien maanden aan moeizame onderhandelingen vooraf.

Nadat de stemming onder de senators een gelijke stand had opgeleverd - de 50 Democraten stemden voor de plannen, de 50 Republikeinen waren tegen - gaf de beslissende stem van vicepresident Kamala Harris de doorslag.

430 miljard dollar

Het hele pakket aan maatregelen is in totaal 430 miljard dollar waard. De uitslag moet nog wel bekrachtigd worden door het Huis van Afgevaardigden, maar dat zal geen probleem zijn aangezien de Democraten daar in de meerderheid zijn. Daarna kan de wet officieel door Biden ondertekend worden.

Het meeste geld in het pakket is bestemd voor het klimaat: ongeveer 370 miljard dollar. Dit zal tussen nu en 2030 geïnvesteerd worden. Een deel daarvan wordt betaald door de belastingen te verhogen. De Democraten willen er met de investeringen voor zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 met 40 procent is afgenomen ten opzichte van 2005.

Biden tevreden

De plannen van Biden stimuleren innovatie op het gebied van elektrisch rijden en schone energie.

President Biden toonde zich zeer tevreden met de klimaatinvesteringen. Hij noemde die 'de grootste investering in de geschiedenis om klimaatverandering te bestrijden'. Hij zei dat de plannen onder meer banen in de VS creëren en de energiekosten voor Amerikanen helpen verlagen.

Reacties
Lees ook:
Reacties op alarmerend klimaatrapport: 'Elke seconde telt'

Critici uit de linkervleugel van de Democratische Partij wijzen erop dat de klimaatinvesteringen bij lange na niet voldoende zijn om te voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Daarin is afgesproken de opwarming van de aarde binnen 1,5 graad te houden.

46 versus 801 miljard

Ook vinden ze de hoogte van de investeringen in het klimaat onvoldoende. Die worden immers uitgesmeerd over acht jaar en komen op jaarbasis neer op ongeveer 46 miljard dollar. Dat is nog geen 6 procent van de Amerikaanse militaire uitgaven, die volgens het ministerie van Defensie in 2021 nog 801 miljard dollar bedroegen.

'Amerikaanse
Lees ook:
'Amerikaanse president Biden roept snel noodtoestand om klimaat uit'