Ga naar de inhoud
Einde bombardementen

Israël en militante groep in Gazastrook spreken staakt-het-vuren af

Palestijnse kinderen in Gaza-Stad zoeken dekking. Beeld © ANP / Anas Baba

Israël en Gaza hebben een tijdelijk staakt-het-vuren afgesproken, bevestigt de Palestijnse Islamitische Jihad in een verklaring. Gaza wordt geregeerd door Hamas, maar de militante groep Islamitische Jihad heeft er ook veel invloed.

Het akkoord kwam tot stand na bemiddeling door Egyptische bemiddelaars. Die lieten eerder vandaag al weten dat ze Israël bereid hadden gevonden vanavond om 22.30 uur (Nederlandse tijd) de beschietingen op de Gazastrook te stoppen. Een antwoord van de Palestijnse kant in de Gazastrook bleef echter uit.

Geweld opgelaaid

Israël bombardeert sinds vrijdag de dichtbevolkte strook land waar meer dan twee miljoen Palestijnen wonen. Er wonen meer dan 5000 inwoners per vierkante kilometer in de regio. Sinds de recente aanhouding door Israël van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad is het geweld weer opgelaaid. Vanuit Gaza beschieten Palestijnse militanten Israëlisch grondgebied met raketten.

Sinds
Lees ook:
Sinds vrijdag al 41 Palestijnse doden door luchtaanvallen Israël

Details over het akkoord zijn nog niet bekend, maar volgens Islamitische Jihad heeft Egypte toegezegd om zich in te zetten voor de vrijlating van de twee onlangs gevangen genomen leden van de groep, Bassem al-Saadi en Khalil Awawdeh. Zij zitten vast in Israël.

Egypte bemiddelt vaker wanneer de spanningen tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook oplaaien. Het land deelt een grens van ongeveer tien kilometer met Gaza, maar houdt die meestal gesloten.

Eerder lieten we beelden van het bombardement en reacties van Palestijnen zien in deze video:

Burgers in tranen na bombardement Gazastrook: 'Zaten gewoon thuis'

00:54
Voor de tweede dag op rij heeft het Israëlische leger de Gazastrook beschoten. Daarbij zijn zeker 11 mensen om het leven gekomen. Een cameraploeg legde het bombardement vast.