Ga naar de inhoud
17 brandweermensen vermist

Olietanks in brand op Cuba: dode en meer dan 120 gewonden

De brand ontstond na een blikseminslag. Beeld © AFP

Bij een grote brand in olietanks in de haven van de Cubaanse stad Matanzas zijn zeker 1 dode en 121 gewonden gevallen. Volgens de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel Bermúdez verkeren vijf mensen in kritieke toestand en nog eens drie mensen hebben zeer zware verwondingen opgelopen.

Zeventien brandweermensen worden nog vermist, meer dan 1900 mensen zijn geëvacueerd. Onder de gewonden is ook de Cubaanse minister van Energie Livan Arronte. 

De explosie is op beeld vastgelegd:

00:58

Cuba heeft hulp van andere landen ingeroepen om het vuur te bestrijden. De brand in de stad ten oosten van Havana begon volgens de autoriteiten vrijdagavond na een blikseminslag in een opslagtank voor ruwe olie. De brand sloeg over naar een tweede tank. Er staan volgens Cubaanse media in totaal acht grote tanks op het terrein.

'Nooit eerder zo'n grote brand'

President Díaz-Canel, die zaterdag naar Matanzas ging om poolshoogte te nemen, zei dat het wel even kon duren voor de brand onder controle was. Volgens de directeur van het staatsoliebedrijf heeft Cuba nog nooit zo'n grote brand meegemaakt.

Uit andere delen van het land, inclusief het ruim 100 kilometer verderop gelegen Havana, zijn brandweermensen te hulp geschoten.

Bekijk ook: Felle protesten op Cuba: 'Ze laten ons verhongeren'

01:44