Ga naar de inhoud
Provocaties

Taiwan zendt vliegtuigen en schepen uit om Chinese oefeningen

Een Taiwanees gevechtsvliegtuig nabij vliegbasis Hsinchu. Beeld © EPA

Taiwan heeft vliegtuigen en schepen uitgezonden om 'gepast' te reageren op de Chinese militaire oefeningen rondom het eiland. Dat meldt het Taiwanese ministerie van Defensie.

De afgelopen dagen zijn meerdere Chinese vliegtuigen en schepen de Taiwanese wateren en het luchtruim binnengegaan, zogenaamd tijdens een grote militaire oefening. Volgens Taiwan ging het alleen gisteren al om twintig gevechtsvliegtuigen, veertien andere vliegtuigen of helikopters en veertien marineschepen.

Taiwan zegt dat China simulatie-aanvallen uitvoert op het eiland en de militaire schepen van Taiwan. Bekijk hier beelden van de oefeningen, die ook vandaag nog gaande zijn:

In beeld: China waarschuwt met raketten op een steenworp van Taiwan

00:51
China heeft na het bezoek van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi militaire oefeningen uitgevoerd rondom het grondgebied van Taiwan.

China is bezig met een grote militaire oefening rond Taiwan nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi de eilandstaat had bezocht.

Provocatie

China, dat Taiwan als afvallige provincie beschouwt, zag het bezoek van Pelosi als provocatie. Het heeft daarom meerdere maatregelen genomen tegen de Verenigde Staten. Zo wordt de samenwerking stopgezet op het gebied van transnationale misdaadpreventie en het repatriëren van illegale migranten. Daarnaast pauzeert Peking de gesprekken over klimaatverandering tussen beide landen.

Taiwan:
Lees ook:
Taiwan: Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen simuleren aanval