Online afpersing

Nederlander Aydin C. schuldig bevonden in zaak-Amanda Todd

06 augustus 2022 22:51 Aangepast: 06 augustus 2022 23:29
Amanda Todd

De Nederlander Aydin C. is door een Canadese jury schuldig bevonden aan het online afpersen van de Canadese Amanda Todd. Het 15-jarige meisje maakte in 2012 een einde aan haar leven als gevolg van online afpersing met seksueel getint beeldmateriaal, ook wel sextortion genoemd. C. stond niet terecht voor de dood van het meisje.

Amanda Todd uit Port Coquitlam, Canada, was 12 jaar toen ze 'door een vreemde' werd overgehaald om voor de webcam haar borsten te laten zien. Later werd ze opnieuw door die persoon benaderd. Hij dreigde de toplessfoto naar haar vrienden te sturen, tenzij ze 'een showtje' gaf.

Topless op Facebook

Twee jaar later werd de foto op Facebook verspreid onder haar vrienden, waarna de pesterijen begonnen. Ze werd gepest op internet en op school. Ze raakte depressief, gebruikte drugs en alcohol, en zag als enige oplossing: vluchten voor haar pesters. Maar ook op andere scholen bleven de foto's haar achtervolgen.

Volgens de aanklagers in Canada was C. degene die Todd online lastig viel. De officier las tijdens de rechtszaak meerdere berichten voor die de Nederlander naar Todd zou hebben gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aydin C. pleit 'niet schuldig' in zaak zelfmoord Canadese tiener

Todd plaatste op 7 september 2012 een negen minuten durende video op YouTube waarin ze op briefjes zette hoe pesterijen haar leven tot een hel maakten. De video ging viral en maakte haar zaak wereldnieuws. Een maand later maakte ze een einde aan haar leven.

Straf in Nederland uitzitten

Het oordeel van de jury komt na een wekenlange rechtszaak. Aydin C., die in 2018 in Nederland al veroordeeld werd voor digitale stalking en afpersing, pleitte 'niet schuldig' in de zaak.

Het is nog niet bekend welke straf C. wordt opgelegd. Wel is duidelijk dat hij die in Nederland zal uitzitten.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore