Ga naar de inhoud
Eén reactor uit

Zorgen om beschietingen bij Oekraïense kerncentrale: 'Kans op kernramp reëel'

Uitzicht op de kerncentrale vanuit Nikopol Beeld © AFP

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) maakt zich grote zorgen na de beschietingen bij de kerncentrale bij Zaporizja in Oekraïne. "Het onderstreept dat de kans op een kernramp zeer reëel is", zei IAEA-chef Rafael Grossi in een verklaring.

Bij de gevechten zijn hoogspanningskabels geraakt, waardoor brand is uitgebroken op het terrein van het complex. Delen van het complex raakten zwaar beschadigd, zei het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom dat de centrale beheert. Een reactor moest worden gesloten, maar er kwam geen radioactieve straling vrij.

Energoatom gaf Rusland de schuld van de schade aan de kerncentrale. Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde Oekraïense troepen van beschieten van het complex. Grossi riep beide partijen op zo terughoudend mogelijk op te treden rond de kerncentrale.

Russen
Lees ook:
Russen bestoken Oekraïense stad vanuit kerncentrale: 'Terugschieten is levensgevaarlijk'

Hij herhaalde dat de IAEA graag op inspectie gaat bij de kerncentrale in Zaporizja. Oekraïne wil hier tot nu toe niet aan, omdat zo'n missie de Russische aanwezigheid bij de centrale zou legitimeren. Vlak na de inval in Oekraïne kreeg Rusland de centrale in handen.

Graan ophalen

Sinds de inval werd er ook geen graan meer opgehaald in Oekraïne, maar daar kwam vandaag verandering in. Een leeg vrachtschip dat onder de vlag van Barbados vaart is in de Oekaïense haven Tsjornomorsk bij Odessa aangekomen, liet de Oekraïense minister van Infrastructuur Aleksandr Koebrakov weten. Dat is mogelijk door het akkoord tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties, dat de weg voor de export van graan vrijmaakte.

Vier grote bulkschepen vol graan konden daardoor sinds afgelopen maandag de Oekraïense havens verlaten. Nu is er dus ook een buitenlands schip aangekomen om graan op te halen.

Eerste
Lees ook:
Eerste graanschip uit Oekraïne bereikt Turkse kust sinds graanakkoord

Alle schepen moeten volgens de afspraken door een gezamenlijk team van de vier deelnemers aan het akkoord worden geïnspecteerd. Er mogen geen zaken aan boord zijn waarover geen akkoord is. Dat geldt voor vrachtschepen uit Oekraïne en voor schepen richting Oekraïne.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore