Ga naar de inhoud
11 landen met doodstraf

Hier Canal Parade, daar de doodstraf: in 71 landen is homoseksualiteit strafbaar

Het 'zichtbaarheidsmonument' op het Museumplein. Beeld © Melle de Horde

71 vlaggen staan deze Pride-week in keurige rijen van twee op het Museumplein in Amsterdam. Het zijn de vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is. Want waar in Amsterdam vandaag de Canal Parade werd gehouden, worden elders in de wereld mensen publiekelijk gestenigd vanwege hun seksuele voorkeur.

Op het Museumplein in Amsterdam prijkt deze week een opvallend monument. 71 vlaggen van landen als Saudi-Arabië, Afghanistan en Qatar staan in lange rijen tentoongesteld. Het zijn de vlaggen van de landen waar homoseksualiteit of homoseksuele handelingen strafbaar is gesteld. 

De organisatie achter het monument op het Museumplein, Zero Flags Project, heeft als doel af te tellen naar nul vlaggen. De organisatie noemt de vlaggenactie het 'zichtbaarheidsmonument'. Bij elke vlag hangt een plakkaat met de naam van het land en welke straf er precies op homoseksualiteit staat.

In Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika is homoseksualiteit vrijwel nergens strafbaar. In het Caribisch gebied en in Oceanië wel. De meeste landen waar homoseksualiteit op een of andere manier strafbaar is, liggen in Afrika (32) of Azië (23). Daaronder populaire vakantiebestemmingen als de Malediven, Maleisië en Marokko. 

Het kan per land verschillen of homoseksueel zijn of homoseksuele handelingen strafbaar zijn en ook kunnen de straffen flink uiteenlopen. In Marokko is de maximale gevangenisstraf drie jaar. In 2018 zijn volgens officiële bronnen 170 mensen vervolgd wegens hun homoseksualiteit. 

Publiekelijk gestenigd

Tegelijkertijd zijn er elf landen waar op homoseksualiteit de doodstraf staat. In Nigeria werden begin deze maand nog drie mannen ter dood veroordeeld voor 'homoseksuele handelingen'. Ze zijn 20, 30 en 70 jaar oud. De mannen zullen publiekelijk worden gestenigd. 

Een ander land met de doodstraf voor homoseksualiteit is Qatar. Komende november wordt daar het WK voetbal gehouden, maar homoseksuele supporters zouden er in theorie omwille van hun geaardheid ter dood veroordeeld kunnen worden. In praktijk komt het doorgaans niet zover en wordt er eerder een gevangenisstraf opgelegd.

Wereldvoetbalbond FIFA raadt fans aan hun LHBTI-vlaggen alleen binnen de stadions te tonen. 

Amnesty
Lees ook:
Amnesty en KNVB veroordelen hotels Qatar die homostellen weigeren

In alle elf de landen met de doodstraf is de criminele wetgeving gedeeltelijk of volledig gebaseerd op de islamitische sharia. In de islamitische religieuze boeken wordt homoseksualiteit niet expliciet genoemd, maar er zijn wel passages die door conservatieve moslims geïnterpreteerd worden als dat homoseksualiteit niet de bedoeling is. 

Zo komt het dat ook in Afghanistan de doodstraf staat op homoseksuele handelingen. Dat stond het al voordat de Taliban daar vorig jaar de macht overnamen. Wel wordt er gevreesd dat de Taliban fanatieker is in het navolgen van deze wetgeving. 

Gemenebest

Uiteindelijk is in de meeste landen waar de sharia een rol speelt in de wetgeving, homoseksualiteit strafbaar. Maar lang niet alle landen waar homoseksualiteit strafbaar is, zijn islamitisch of baseren hun wetgeving op de sharia. Zo zijn er ook in het Caribisch gebied negen landen waar flinke gevangenisstraffen staan op homoseksualiteit.

Jamaica, bijvoorbeeld. Het land is onderdeel van het Gemenebest van Naties, maar op seks tussen mensen van hetzelfde geslacht staat tien jaar celstraf. Ook in Antigua en Barbuda, Grenada, Saint Kitts, Saint Lucia en Saint Vincent en Grenadines is Elizabeth het staatshoofd, maar homoseksualiteit strafbaar.

Die straffen werden ingevoerd onder Brits bewind, dat van oudsher christelijk is, toen de landen nog koloniën waren. Maar waar deze wetten in het Verenigd Koninkrijk honderden jaren later weer werden geschrapt, gebeurde dit nog niet in alle voormalig koloniën. 35 van de 69 landen waar homoseksualiteit strafbaar is, is een vroegere Britse kolonie. 

Rechten voor trans personen

Tot slot betekent het niet dat als homoseksualiteit niet strafbaar is in een land, het automatisch een veilige plek is voor homoseksuele mensen. Zo sterven er in Brazilië jaarlijks honderden mensen aan anti-LHBTI-geweld.

Voor transgender personen geldt dat er dertien landen zijn waar hun geslachtsverandering strafbaar is, maar in veel andere landen kunnen ze ook berecht worden onder de wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen. 

Helemaal negatief is het huidige plaatje niet: er wordt in sommige landen ook vooruitgang geboekt. Zo zijn in Bhoetan, ingeklemd tussen China en India, eind 2020 juist straffen op homoseksualiteit uit het wetboek gehaald. Ook worden in steeds meer landen homoseksuele mensen grondwettelijk beschermd. 

In deze video uit 2019 zie je meer over het anti-LHBTI-geweld in Brazilië:

Homo's niet veilig in Brazilië: 'Homofobie is gewoon een tijdverdrijf'

01:49