'Foto van nieuwe telescoop'

Ster blijkt plakje chorizo, wetenschapper zegt sorry voor grap

06 augustus 2022 18:38 Aangepast: 06 augustus 2022 18:39
De foto die de wetenschapper op Twitter deelde Beeld © Twitter / Étienne Klein

Is het een ster hier ver vandaan, of een plakje chorizo? Dat onderscheid is nog niet zo makkelijk, bleek uit een tweet van Franse wetenschapper Étienne Klein. Hij beweerde een foto van de ster 'Proxima Centauri' te delen, maar het ging eigenlijk om een stukje Spaanse worst. Daar tuinden zoveel mensen in dat de wetenschapper snel toegaf dat hij een grapje maakte en zijn excuses aanbood.

Klein is natuurkundige en werkt bij het Franse atoomcommissariaat. Hij deelde op 31 juli een kleurrijke foto op zijn twitteraccount van de 'Proxima Centauri'.

"De ster die het dichtst bij de zon staat, op 4,2 miljoen lichtjaar van ons verwijderd", schreef hij erbij. De foto was volgens hem gemaakt door ruimtetelescoop James Webb. Deze nieuwe telescoop bereikte begin dit jaar zijn eindbestemming in het heelal, waarvandaan hij de komende decennia moet observeren.

Veel mensen namen de tweet serieus en deelden de foto op hun eigen accounts. Maar al gauw volgde er nog een bericht van Klein waarin hij toegaf dat de foto in een kwestie een plakje worst liet zien, en geen ster. "Volgens de moderne kosmologie komt deze Spaanse worst alleen op aarde voor", gaf de wetenschapper toe.

Op onze hoede zijn

Uren later ging Klein daar nog iets dieper op in door middel van een nieuwe tweet. "Met het oog op bepaalde comments voel ik mij verplicht te verduidelijken dat mijn tweet over een zogenaamde foto van de Proxima Centauri een grapje was", schreef hij.

Ook bood hij zijn excuses aan voor de hoax. Al kunnen we kunnen we er volgens hem vooral een les uit trekken. "Blijf iemand die met autoriteit spreekt kritisch beschouwen en hoed je voor de zeggingskracht van bepaalde beelden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier is-ie dan: de eerste kleurenfoto van nieuwe ruimtetelescoop James Webb

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore