Ga naar de inhoud
Na juridische strijd

Hersendode Britse jongen Archie (12) overleden na stoppen beademing

Archie ligt sinds april in het ziekenhuis Beeld © Alamy Limited

De 12-jarige Archie, de hersendode Britse jongen om wie een wekenlange juridische strijd is geleverd, is overleden. Hij is door het ziekenhuis waar hij werd behandeld, van de beademing gehaald. Dat heeft de moeder van de jongen bevestigd.

De jongen stierf om 13.15 uur, meldt zij aan Sky News.

Zijn ouders hebben alle juridische mogelijkheden aangegrepen om hun zoon in leven te houden, maar tevergeefs. Alle gerechtelijke instanties, tot aan het Hooggerechtshof toe, reageerden negatief op hun verzoek om Archie te blijven behandelen. 

De ouders van Archie reageerden een paar dagen geleden al zwaar teleurgesteld toen een Britse rechter besloot dat de behandeling gestopt kon worden:

Moeder reageert op stopzetten behandeling Archie (12): 'Ik ben er kapot van'

00:31
''Ik ben er kapot van'', zei de moeder.

Waardig laten sterven

Hun laatste wens, om hem ' waardig'  te laten sterven in een hospice, werd eveneens afgewezen. Het vervoer van het ziekenhuis waarin hij lag naar een hospice zou de toestand van de jongen nog verergeren, aldus de artsen en de hoogste rechters.

Alle legale mogelijkheden waren na gisteren uitgeput. "Ik heb alles gedaan wat ik mijn kleine jongen heb beloofd", meldt zijn intrieste moeder aan de nieuwszender.

Onlinechallenge

Archie ligt al sinds april in een coma in het Royal London Hospital. De artsen wilden zijn behandeling, een combinatie  van beademing en medicijnen, al veel eerder stoppen omdat hij hersendood is en  verdere behandeling niet in zijn belang zou zijn.  

De jongen raakte in april zwaargewond toen hij volgens zijn moeder vermoedelijk meedeed aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken.