Ga naar de inhoud
Militaire oefening

Taiwan: Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen simuleren aanval

Na het bezoek van Pelosi, startte China direct een grote militaire oefening. Beeld © EPA

Voor de derde dag op rij voert China militaire oefeningen uit rond Taiwan. Volgens het eiland lijkt het erop dat China's oorlogsschepen en vliegtuigen een aanval simuleren. Van een echte confrontatie is nog geen sprake.

Opnieuw zijn meerdere Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen de middenlijn van de Straat van Taiwan overgestoken, meldt het Taiwanese leger. Als reactie daarop zijn radiowaarschuwingen gestuurd door het Taiwanese leger. Ook zijn schepen en vliegtuigen ingezet om het Chinese leger in de gaten te houden.

Derde dag

Het is de derde dag dat China militaire oefeningen simuleert op het eiland. De oefeningen zijn donderdag begonnen en zullen naar verwachting duren tot morgen. De oefeningen omvatten tot dusverre raketaanvallen op doelen in de wateren ten noorden en ten zuiden van het eiland.

China
Lees ook:
China legt Pelosi sancties op: 'Ze brengt de vrede in gevaar'

"Onze regering en het leger houden de Chinese militaire oefeningen en informatieoorlogsoperaties nauwlettend in de gaten, klaar om te reageren als dat nodig is", zei de Taiwanese president Tsai Ing-wen in een tweet.

Militaire oefening

De gemoederen tussen beide landen zijn hoog opgelopen na het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. China startte de militaire oefening omdat Pelosi met haar reis het 'één-China'-beleid schond. China beschouwt Taiwan, dat in de praktijk al ruim zeventig jaar onafhankelijk is, als 'een afvallige provincie'. De Chinese president Xi heeft meermalen laten weten dat Taiwan goedschiks of kwaadschiks weer onderdeel van China zal worden.

Als reactie daarop heeft Taiwan zijn leger in hoogste staat van paraatheid gebracht. Zo hebben ze raketsystemen op het eiland geactiveerd en zijn er lucht- en marinepatrouilles rond het eiland gaande.

Bekijk ook: Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

02:05
China is kwaad na een bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan Taiwan. Dit eiland wordt door China als afvallige provincie gezien. Correspondent Roland Smid vertelt hoe China nu reageert.