Schietpartij Sandy Hook

Jury legt nog eens boete van 45,2 miljoen dollar op aan complotdenker Alex Jones

06 augustus 2022 08:27 Aangepast: 06 augustus 2022 08:55
Alex Jones moet miljoenen euro's betalen aan de nabestaanden van Sandy Hook-slachtoffers. Beeld © Briana Sanchez via ZUMA Press Wire

De Amerikaanse complotdenker Alex Jones moet van een jury in Texas nog eens 45,2 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van een 6-jarig jongetje dat om het leven kwam bij de schietpartij op de school Sandy Hook, meldt The New York Times.

De boete komt een dag nadat de jury Jones had opgedragen 4,1 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro) schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden.

In 2012 werden twintig kinderen en zes volwassenen doodgeschoten op de Sandy Hook-school in het Amerikaanse Newtown. Het bloedbad was volgens Jones een 'hoax' en zelfs de rouwende ouders zouden volledig zijn verzonnen, ze zouden zijn gespeeld door acteurs.

Afschrikken

De ouders van de 6-jarige Jesse Lewis klaagden Jones, de oprichter van het populaire platform Infowars, aan voor laster en het toebrengen van emotionele schade. De schadevergoeding van 4,1 miljoen dollar geldt als compensatie voor de geleden schade door de nabestaanden van Jesse.

Het veel hogere bedrag dat gisteren werd bepaald, geldt als een soort boete die Jones en anderen af moet schrikken in de toekomst dergelijke uitspraken te doen.

Twee andere rechtszaken

Jones staat na de zaak in Texas nog terecht in twee andere rechtszaken die zijn aangespannen door nabestaanden van Sandy Hook-slachtoffers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alex Jones verdiende miljoenen met complottheorieën, nu gaat dat geld naar zijn slachtoffers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore