Ga naar de inhoud
'Speciale situatie'

Israël voert luchtaanvallen uit in Gazastrook, zeker zeven doden en tientallen gewonden

Een gewonde vrouw wordt geëvacueerd in Gaza-stad. Beeld © AFP

Het Israëlische leger voert in de Gazastrook luchtaanvallen uit op doelwitten van de Palestijnse militantengroep Islamitische Jihad. Daarbij zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zeker zeven doden gevallen, onder wie een 5-jarig meisje, en minstens 44 gewonden.

Onlangs pakte Israël twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad op in de Westelijke Jordaanoever. Daarna was onrust ontstaan in de regio.

'Speciale situatie'

Het Israëlische leger bevestigt dat de aanvallen plaatsvinden. Het spreekt over 'een speciale situatie' op 'het Israëlische thuisfront'. 

Israël spreekt over vijftien doden, allemaal Palestijnse strijders. "En we zijn nog niet klaar." Onder de dodelijke slachtoffers is een commandant van Islamitische Jihad, bevestigt de groep.

De Israëlische premier Yair Lapid zei in een verklaring: "Iedereen die Israël kwaad probeert te doen moet weten: we zullen je vinden." Minister van Defensie Benny Gantz zei: "We zullen niet toestaan dat iemand de burgers van Israël bedreigt of schade toebrengt. Wie dat toch probeert, zal pijn voelen."

'Israël moet prijs betalen'

Hamas, de militante groep die Gaza regeert, zei dat Israël 'een nieuwe misdaad heeft begaan waarvoor het de prijs moet betalen'. De groep gaf aan de wapens op te pakken omdat 'we de huidige situatie niet kunnen accepteren'. "We moeten op alle fronten het vuur openen op de vijand."

Volgens onbevestigde berichten zijn vanuit Gaza al mortiergranaten afgevuurd op de militaire basis Kissufim en op Eshkol in de Gaza-bufferzone, in het zuiden van Israël.

Bekijk ook: 'Wie heeft gelijk?', en nog 4 vragen van scholieren over het conflict tussen Israël en de Palestijnen

05:08
Toen het conflict tussen Israël en de Palestijnen vorig jaar oplaaide, stelden middelbare scholieren vragen over het conflict aan correspondent Olaf Koens. Zoals: wat is de oorzaak van het conflict? En: komt er ooit een oplossing?