Uitspraak Hooggerechtshof

Hersendode Archie niet naar hospice om te sterven

05 augustus 2022 12:45 Aangepast: 05 augustus 2022 13:35
Archie ligt sinds april in het ziekenhuis Beeld © Alamy Limited

De 12-jarige hersendode Archie zal niet naar een hospice worden gebracht om daar 'waardig' te sterven, zoals zijn ouders willen. Het Britse  hooggerechtshof stak een stokje voor de verplaatsing van de jongen.

Archie ligt in het Royal London Hospital in Londen aan een beademingsapparaat. Artsen zeggen dat voortzetting van zijn behandeling niet in zijn belang is.

Overlijden tijdens vervoer

Dat geldt volgens hen ook voor een verplaatsing naar een hospice per ambulance. Dat zou 'hoogstwaarschijnlijk de voortijdige achteruitgang bespoedigen die de familie wenst te vermijden, zelfs met volledige intensivecareapparatuur en personeel op de reis'.

De rechter van het Hooggerechtshof gaat mee in deze redenering en vindt de kans dat de jongen tijdens het vervoer zal overlijden te groot, meldt Sky News.  

In beroep

Of de ouders nogmaals in beroep gaan, is nog niet duidelijk. Ze hebben nog enkele uren om dat te doen, anders vervalt de mogelijkheid op beroep. Het ziekenhuis stopt pas met de beademing op het moment dat alle juridische mogelijkheden van de ouders zijn uitgeput.

De moeder van Archie zei vlak voor de uitspraak dat zij het 'onmenselijk' zou vinden als haar verzoek zou worden afgewezen.

Na het verdict van de rechter herhaalde ze dat nog eens. Ze zei 'ziek' te zijn van de uitspraak en gaf aan dat het aanvoelde alsof ze in een horrorfilm zat. "Een belachelijke beslissing", noemde ze de uitspraak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Arts over hersendode Britse jongen (12): 'Strijd rond Archie kent enkel verliezers'

Uitputtende juridische strijd

De ouders van Archie voeren een uitputtende juridische strijd met het ziekenhuis, dat de beademing van de jongen al enkele keren wilde stoppen. 

De jongen raakte zwaargewond in april toen hij volgens zijn moeder vermoedelijk meedeed aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken.

Vooruitgang

Volgens de ouders boekt hun zoon in tegenstelling tot wat medici zeggen wel degelijk vooruitgang. Welke vooruitgang precies, is niet duidelijk. De familie wil tot het einde blijven gaan voor de kansen van de jongen, zei zijn moeder.

Eerder zei kinderarts Michel van Vliet van het Universitair Medisch Centrum in Groningen tegen RTL Nieuws dat hersendood zo definitief is als het klinkt. "Verlies van hersenfuncties is dan volledig en onomkeerbaar." Met andere woorden, iemand die hersendood is, wordt in leven gehouden door apparatuur en wordt nooit meer wakker.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ouders Archie (12) krijgen laatste kans voor stap naar hof

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore