Ga naar de inhoud
Bezoek aan Taiwan

China legt Pelosi sancties op: 'Ze brengt de vrede in gevaar'

Pelosi is op dit moment in Japan, als onderdeel van haar Azië-trip Beeld © Anadolu Agency

China komt met sancties tegen Nancy Pelosi en haar directe familie. Aanleiding is het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus aan Taiwan, eerder deze week. De Chinezen noemen dat een 'wrede' en 'provocerende' actie en vinden dat Pelosi hiermee de vrede en stabiliteit rond Taiwan op het spel zet.

Met haar bezoek was Pelosi de hoogste Amerikaanse functionaris die de eilandstaat in ruim 25 jaar heeft bezocht.

China is verbolgen dat het bezoek ondanks 'ernstige Chinese bezorgdheid en tegenstand' toch is doorgegaan. Volgens China heeft Pelosi daarmee de soevereiniteit van het land ondermijnd en zelfs de vrede in de regio in gevaar gebracht. Wat de sancties tegen Pelosi en haar familie precies inhouden, is niet bekend.

Vrees voor oorlog?

In onderstaande video gaat onze correspondent Roland Smid in op de vraag of het bezoek van Pelosi daadwerkelijk tot een oorlog kan leiden:

Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

02:05
Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

Met de sancties laat China opnieuw blijken woedend te zijn over Pelosi's bezoek aan Taiwan. Dat heeft allemaal te maken met de gevoeligheden die rond Taiwan spelen. China ziet de eilandstaat namelijk als onderdeel van het land, maar Taiwan wil zelf onafhankelijk zijn en heeft bijvoorbeeld een eigen regering. 

Steunbetuiging

Eerder deze week legde Azië-expert Xiaoxue Martin aan RTL Nieuws uit dat de Chinezen het bezoek van Pelosi als steunbetuiging aan Taiwan zien.

Martin: ''Door met de Taiwanese regering te gaan praten, laten de Amerikanen volgens China blijken dat ze voor de onafhankelijkheid van het land zijn. Maar Taiwan is voor hen binnenland én daar moet niemand zich mee bemoeien.''

'China
Lees ook:
'China opnieuw in Taiwanese wateren', grote zorgen in regio

China zei eerder al dat de Amerikanen 'met vuur spelen' en dat iedereen die China beledigt, gestraft zal worden. Naast de aangekondigde sancties tegen Pelosi, heeft het land ook zijn pijlen gericht op Taiwan.

Eiland omsingeld 

Met gevechtsschepen, helikopters en vliegtuigen is het eiland nu omsingeld. Volgens China is het onderdeel van de militaire oefeningen die tot en met zondag worden gehouden. Vandaag zijn de Chinese schepen daarbij de grens van de territoriale wateren van Taiwan overgestoken.

Gisteren werden er al meerdere raketten over het eiland afgevuurd. Dat is in onderstaande video te zien:

In beeld: China waarschuwt met raketten op een steenworp van Taiwan

00:51
In beeld: China waarschuwt met raketten op een steenworp van Taiwan

Pelosi heeft vanochtend in Japan gereageerd op de militaire oefeningen van China. Ze benadrukte daarbij dat haar bezoek 'niet bedoeld was om de status quo in de regio te veranderen'.

Ook liet de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden weten dat de Verenigde Staten het niet zullen toestaan dat China Taiwan gaat isoleren.