Ga naar de inhoud
'Provocerende actie'

'China opnieuw in Taiwanese wateren', grote zorgen in regio

Beeld van de Chinese staatstelevisie van een van de afgeschoten raketten.

Chinese oorlogsschepen en vliegtuigen zijn vanochtend  de middenlijn in de Straat van Taiwan overgestoken. Taiwan spreekt van een 'zeer provocerende actie' en heeft maatregelen genomen.

Het Taiwanese leger heeft naar eigen zeggen 'oorlogsschepen, vliegtuigen en raketsystemen ingezet' om de situatie in de gaten te houden.

Nationale veiligheid

De middenlijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van het eiland en het Chinese vasteland. Gisteren, toen China begon met de vijfdaagse omstreden militaire zee- en luchtoefeningen, werden ook al zo'n tien Chinese oorlogsschepen aan de Taiwanese kant van de lijn gesignaleerd.

Taiwan meldt dat het leger de 'soevereiniteit en de nationale veiligheid beschermt door voorbereidingen te treffen voor oorlog, zonder oorlog op te zoeken'. 

Bezoek Nancy Pelosi

China begon de oefeningen na het bezoek van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi aan Taiwan en haar steun uitsprak voor de vrijheid van het eiland. China ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt Pelosi's bezoek een schending van de soevereiniteit, waar het voor gestraft moet worden.

In beeld: China waarschuwt met raketten op een steenworp van Taiwan

00:51
China voert na het bezoek van de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi militaire oefeningen uit rond Taiwan.

Overigens maakt niet alleen Taiwan zich in deze regio zorgen over het Chinese militaire spierballenvertoon, dat geldt ook voor Japan. De Japanse premier Fumio Kishida noemt de vijf ballistische raketten die China gisteren afvuurde en die in de Japanse wateren terechtkwamen 'een ernstig probleem voor onze nationale veiligheid en die van onze staatsburgers'.

Japanse economische zone

Het is de eerste keer dat Chinese raketten in de Japanse economische zone landen. Vier van de raketten zouden over Taiwan zijn gevlogen.

In totaal vuurde China donderdag volgens Taiwan elf ballistische raketten af. Deze vormden geen risico voor Taiwan omdat ze hoog over het eiland vlogen.

Chinees
Lees meer
Chinees spierballenvertoon vanwege Taiwan-bezoek Pelosi

'Verantwoordelijke kernmacht'

De VS stelt een testlancering uit van een intercontinentale ballistische raket om te voorkomen dat de spanningen met China escaleren. Het gaat om een routinetest met een raket van het type Air Force Minuteman III, die 'deze week' zou plaatsvinden. Een nieuwe datum voor de test is nog niet bekend.

Het uitstel van de Amerikaanse test past volgens de woordvoerder voor nationale veiligheid John Kirby binnen het streven van de VS om een 'verantwoordelijke kernmacht' te zijn, in tegenstelling tot China, dat met zijn recente militaire oefeningen 'de regio rond Taiwan destabiliseert', aldus Kirby. "De provocerende acties van Beijing zijn een aanzienlijke escalatie en een poging om de status quo te veranderen."

Oorlog in Oekraïne

In april annuleerde het Amerikaanse leger ook een test met een Minuteman III-raket. Destijds was de opgevoerde reden dat het de nucleaire spanningen met Rusland tijdens de aanhoudende oorlog in Oekraïne wilde verminderen.

De nucleair bruikbare Minuteman III heeft een bereik van bijna 10.000 kilometer en kan een snelheid van ongeveer 24.000 kilometer per uur bereiken.

Bekijk ook: Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

02:05
Correspondent Roland Smid vertelt over de woedende reactie van China op het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan.