Militaire doelen in woonwijken

Zelenski veroordeelt rapport Amnesty: 'Terreur wordt goedgepraat'

05 augustus 2022 00:44 Aangepast: 05 augustus 2022 05:39
De Oekraïense president Volodimir Zelenski. Beeld © ANP / Xinhua News Agency / Eyevine

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft geen goed woord over voor het rapport dat Amnesty International gisteren publiceerde over de Oekraïense gevechtstactieken die eigen burgers in gevaar brengen. "De verantwoordelijkheid wordt zo van de agressor naar het slachtoffer verschoven."

Dat zegt Volodimir Zelenski in zijn dagelijkse toespraak. "Met het rapport probeert de mensenrechtenorganisatie de Russische terreur goed te praten", vertelt de Oekraïense president.

'Russische agressie niet uitgelokt'

Er is volgens hem 'geen enkele voorwaarde denkbaar waardoor de Russische aanval op Oekraïne gerechtvaardigd wordt'. Zelenski voegt daar in zijn toespraak nog aan toe dat de Russische agressie 'niet is uitgelokt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amnesty: verdedigingstactiek Oekraïne gevaar voor eigen burgers

Amnesty constateerde in het rapport dat talloze Oekraïense burgers tussen april en juli zijn gedood en gewond zijn geraakt door de Oekraïense tactieken om militaire doelen te maken van onder meer woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen.

Daarmee schendt het Oekraïense leger het internationaal humanitair recht, vindt Amnesty.

'Wanhopig proberen te verdedigen'

Gisteren noemde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, het rapport al 'oneerlijk'. Volgens Koeleba zouden conclusies mijlenver verwijderd zijn van de waarheid en is Oekraïne een land dat zichzelf 'wanhopig probeert te blijven verdedigen'.

Bekijk ook: Oekraïne ligt in puin, Nederlander helpt met wederopbouw

Terwijl de oorlog in Oekraïne in het zuiden en oosten nog in volle hevigheid bezig is, wordt er in andere delen van het land al nagedacht over de wederopbouw. Een internationaal collectief zet eerste stappen, onder leiding van een Nederlandse architect.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore