Na bezoek Pelosi aan Taiwan

Vijf Chinese raketten neergekomen in Japanse wateren, op 117 kilometer van Taiwan

04 augustus 2022 15:13 Aangepast: 04 augustus 2022 15:37
Beeld van de Chinese staatstelevisie van een van de afgeschoten raketten.

Vijf ballistische raketten die China vandaag afvuurde als onderdeel van een militaire oefening zijn in Japanse wateren terechtgekomen. Minister van Defensie Nobuo Kishi zei dat het de eerste keer is dat Chinese raketten in de Japanse economische zone landen.

Waar de raketten precies zijn geland, is niet bekend. Het eiland Yonaguni ligt ongeveer 117 kilometer ten oosten van Taipei.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China vuurt ballistische raketten af richting Taiwan

Elf raketten

China heeft volgens Taiwan elf ballistische raketten afgevuurd als onderdeel van een oefening rond Taiwan. De andere raketten zouden zijn neergekomen in de wateren ten noordoosten en zuidwesten van Taiwan.

Het zou gaan om ballistische Dongfeng-raketten die rond 14.00 uur lokale tijd vanaf het Chinese vasteland zijn afgevuurd. Volgens de veiligheidsdiensten waren er twee raketten te zien boven de Taiwanese Matsu-eilandengroep.

Bezoek Pelosi

Als reactie op de oefeningen heeft Taiwan luchtverdedigingssystemen geactiveerd.

De grote militaire oefening is begonnen nadat de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi de eilandstaat bezocht en haar steun uitsprak voor de vrijheid van Taiwan. China ziet Taiwan als afvallige provincie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore