Lange juridische strijd

Ouders hersendode Archie (12) vragen hof of hun kind naar hospice mag

04 augustus 2022 11:38 Aangepast: 04 augustus 2022 13:39
Archie ligt sinds april in het ziekenhuis Beeld © Alamy Limited

De ouders van de hersendode Britse jongen Archie hebben een verzoek bij een Brits gerechtshof ingediend om hem naar een hospice te laten verplaatsen.

Dat meldt Sky News. In afwachting daarvan wordt de beademing van de 12-jarige jongen volgens de zender voortgezet. Het gerechtshof zou vanmiddag om 16.30 uur een zitting hebben gepland waarop het verzoek van de ouders wordt behandeld.

Vooruitzichten 'nihil'

Over de behandeling van Archie wordt al dagenlang juridische strijd gevoerd door zijn ouders. Volgens het ziekenhuis waar de tiener ligt, zijn de vooruitzichten voor Archie 'nihil' en is hij niet gebaat bij het voorzetten van de behandeling.

De artsen wilden hem gisterochtend van de beademing halen, maar dat ging niet door omdat zijn ouders op het laatste moment naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapten. Dat hof wilde echter niet tussenbeide komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ouders Archie (12) krijgen laatste kans voor stap naar hof

'Aanzienlijke risico's'

Als de ouders geen verzoek bij het hof hadden ingediend, zou de behandeling van Archie vandaag om 12.00 uur zijn beëindigd. Wanneer het gerechtshof uitspraak doet over het verplaatsen van de jongen naar een hospice, is nog niet bekend.

Omdat zijn toestand onstabiel is, stelt het ziekenhuis dat 'ook verplaatsing naar een andere locatie, zelfs als dit om een korte afstand gaat, een aanzienlijk risico met zich meebrengt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Arts over hersendode Britse jongen (12): 'Strijd rond Archie kent enkel verliezers'

Vooruitgang

De jongen raakte zwaargewond in april toen hij volgens zijn moeder vermoedelijk meedeed aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken.

Volgens de ouders boekt hun zoon in tegenstelling tot wat medici zeggen wel degelijk vooruitgang. Welke vooruitgang precies, is niet duidelijk. De familie wil tot het einde blijven gaan voor de kansen van de jongen, zei zijn moeder.

Eerder zei kinderarts Michel van Vliet van het Universitair Medisch Centrum in Groningen tegen RTL Nieuws dat hersendood zo definitief is als het klinkt. "Verlies van hersenfuncties is dan volledig en onomkeerbaar." Met andere woorden, iemand die hersendood is, wordt in leven gehouden door apparatuur en wordt nooit meer wakker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore