Ga naar de inhoud
Schending humanitair recht

Amnesty: verdedigingstactiek Oekraïne gevaar voor eigen burgers

Een lid van de Oekraïense nationale garde in de regio Charkov Beeld © EPA

De manier waarop Oekraïne zich verdedigt tegen de Russische oorlogsagressie brengt eigen burgers in gevaar. Volgens Amnesty maakt Oekraïne militaire doelen van niet-militaire plaatsen, zoals woonwijken, dorpen, woningen, flatgebouwen, ziekenhuizen en scholen.

De mensenrechtenorganisatie zegt daar 'tussen april en juli intensief onderzoek' naar te hebben gedaan.

Burgerdoden

Talloze burgers zijn hierdoor gedood en gewond geraakt. Amnesty constateert dat het leger hiermee het internationaal humanitair recht schendt. "Het feit dat het land zich moest verdedigen, ontslaat het Oekraïense leger niet van de verplichting het internationaal humanitair recht te respecteren", meldt Amnesty in een rapport.

De organisatie benadrukt dat dergelijke schendingen overigens op geen enkele manier de willekeurige aanvallen rechtvaardigen die Rusland doet en waarbij talloze burgers zijn gedood en verwond.

VN
Lees meer
VN wil dodelijke aanval op Oekraïense krijgsgevangenen onderzoeken

Vanuit scholen en ziekenhuizen

Oekraïense militairen hebben bases ingericht en wapensystemen neergezet waarmee bijvoorbeeld vanuit scholen en ziekenhuizen op de vijand is gevuurd. Bij daaropvolgende Russische aanvallen op de bevolkte Oekraïense gebieden zijn burgers gedood en is veel civiele infrastructuur vernietigd.

Er is volgens Amnesty-chef Agnès Callamard sprake van 'een patroon' in de onderzochte regio's Charkov, Donbas en Mikolajev.

Onderzoekers troffen bijvoorbeeld woonwijken met soldaten aan die kilometers verwijderd lagen van frontlinies en waar in de omgeving genoeg plekken waren waar burgers konden worden ontzien.

Zelenski:
Lees meer
Zelenski: geen wapenstilstand zolang Rusland grondgebied bezet

Bebouwde kom

Er waren ook geen aanwijzingen dat militairen aan burgers vroegen om te evacueren, laat staan dat ze hielpen bij evacuaties.

De mensenrechtenorganisatie constateerde ook aan het front het verschijnsel dat Oekraïense militairen hun aanval juist vanuit de bebouwde kom begonnen. Dat is in zeker negentien steden en dorpen gebeurd.

Bekijk ook - Kamikazedrones en HIMARS: dit zijn de nieuwe 'superwapens' van Oekraïne

03:26
In de strijd tegen Rusland krijgt Oekraïne steeds zwaardere wapens in handen. Vanuit de VS zijn er nu speciale raketten en drones geleverd en die hebben flinke impact. ''De Russische wil om te vechten wordt door deze wapens verminderd.''