Ga naar de inhoud
'Kans op incidenten'

VS en EU veroordelen 'onverantwoorde' militaire oefeningen China bij Taiwan

Een Chinese militaire helikopter vliegt in de buurt van Taiwan. Beeld © AFP

De Chinese militaire oefeningen rond Taiwan zijn 'onverantwoord'. Dat zegt de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

De acties van het Chinese leger maken 'de kans op een incident reëel', aldus Sullivan. Taiwan meldde vandaag een eerste confrontatie met ongeïdentificeerde vliegtuigen, vermoedelijk Chinese drones. Ook zou de website van het Taiwanese ministerie van Defensie zijn gehackt.

Blokkade lucht- en zeeruim

China is vandaag, een dag na het omstreden bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan, begonnen met militaire oefeningen die vijf dagen duren. Daardoor is het lucht- en zeeruim van Taiwan geblokkeerd. De Straat van Taiwan is een van de drukst bevaren zeestraten ter wereld. Het Taiwanese ministerie van Defensie heeft in een verklaring laten weten dat het 'voorbereidingen treft voor oorlog, zonder oorlog op te zoeken'.

Sullivan roept de Chinese autoriteiten op om verantwoordelijkheid te nemen en zo 'een misstap of misrekening in de lucht of op zee te voorkomen'. Het Chinese leger zou zich volgens Sullivan 'mogelijk bezighouden met onder meer rakettests en schietoefeningen met munitie die op scherp staat'.

China ziet Taiwan als afvallige provincie en noemt het bezoek van Pelosi een schending van de soevereiniteit, waarvoor het gestraft moet worden.

China
Lees meer
China neemt maatregelen na bezoek Pelosi aan Taiwan

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de Chinese militaire oefeningen rond Taiwan. In een tweet laat Borrell weten dat 'een bezoek geen reden is voor militaire agressie'.

Borrell herhaalt met zijn tweet een verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen, die gisteren stelden dat de 'escalerende reactie van China de spanning opvoert en de regio destabiliseert'. 

De grootste politieke partij van Taiwan, de DDP-partij, noemt de militaire oefeningen die China in een van 's werelds drukste zeestraten uitvoert 'onverantwoord' en 'onwettig'.

Bekijk ook: Komt er nu oorlog? Vijf vragen over bezoek Pelosi aan Taiwan

02:05
China is woedend vanwege een bezoek van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi aan Taiwan. Dit land wordt door China als afvallige provincie gezien. Correspondent Roland Smid vertelt hoe China nu reageert.