Ga naar de inhoud
Sit-in voor onbepaalde tijd

Bezetting Iraaks parlement duurt voort, oproep tot nieuwe verkiezingen

Het parlement in Bagdad wordt sinds zaterdag bezet. Beeld © ANP / Anmar Khalil

De bezetting van het parlementsgebouw in de Iraakse hoofdstad Bagdad duurt voorlopig voort: vanavond heeft de invloedrijke sjiitische politicus Moqtada al-Sadr zijn aanhangers aangemoedigd om vol te houden totdat zijn eisen worden ingewilligd. Al-Sadr eist dat het parlement wordt ontbonden en roept op tot nieuwe verkiezingen in het land.

Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera vanavond. Al-Sadr sprak zijn aanhangers, die het parlement sinds zaterdag bezet houden, toe via een televisietoespraak.

De politieke situatie in Irak verkeert al tien maanden in een impasse. Al-Sadr leidt de grootste partij van het land: bij de verkiezingen in oktober vorig jaar wonnen ze 74 van de 329 zetels in het parlement.

Koerden, sjiieten, soennieten

Hij probeerde vervolgens een regering te vormen met soennitische en Koerdische partijen, maar dat lukte niet. Sinds de val van Saddam Hoessein is het in Irak gebruikelijk dat de president een Koerd is, de premier een sjiiet, en de leider van het parlement een soenniet.

Vorige maand trok Al-Sadr, een sjiiet, zijn partij terug uit het parlement. De zetels werden daarop ingenomen door andere sjiitische partijen, die gesteund worden door Iran (waar Al-Sadr niets van moet weten). De twee kandidaten die deze partijen aandroegen als nieuwe premier (voormalig premier Nouri Al-Maliki en later Mohamed Shia al-Sudani, een voormalige minister van Sociale Zaken) werden door Al-Sadr afgewezen.

Ruim
Lees ook:
Ruim honderd gewonden bij bestorming Iraaks parlement in Bagdad

Vorige week woensdag braken aanhangers van Al-Sadr voor het eerst door de beveiliging de groene zone binnen. Dat is het zwaarbeveiligde gebied in het centrum van Bagdad waar ministeries en ambassades liggen. Na een bezetting van een paar uur verlieten de demonstranten het parlementsgebouw toen weer.

Maar afgelopen zaterdag braken ze opnieuw de groene zone en het parlementsgebouw binnen. Daar verblijven ze nu nog steeds.

Confrontaties

Veiligheidsdiensten probeerden vergeefs de massa buiten deze zone te houden. Er werden hoge betonnen zuilen omvergetrokken. Bij de confrontatie raakten minstens 125 mensen gewond.

Beelden uit het parlement zie je in deze video van Al Jazeera:

Intussen zit ook de keuze voor een nieuwe president muurvast, omdat de Koerdische partijen onderling niet tot overeenstemming kunnen komen over hún kandidaat.

De Verenigde Naties maken zich ernstige zorgen over een mogelijke escalatie van geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De organisatie heeft opgeroepen de kalmte te bewaren.

Nationale dialoog

De huidige premier Mustafa al-Kadhimi roept op tot 'een nationale dialoog' en wil de partijen tot elkaar brengen. Hij benadrukte dat Irak veiligheid en stabiliteit nodig heeft. Maar volgens Al Jazeera-correspondent Dorsa Jabbari is 'het duidelijk dat al-Sadr en zijn aanhang op dit moment geen interesse hebben in een dialoog'.

Bekijk ook: Hosyar verloor zijn benen aan een landmijn, nu ruimt hij die op

03:18
De Koerdische Hosyar Ali verloor in 1989 zijn beide benen als gevolg van een landmijn. Sindsdien heeft hij van mijnenvegen zijn levenswerk gemaakt. Hij geeft les op scholen om kinderen bewust te maken van de gevaren van landmijnen.