Ga naar de inhoud
Samenleving aan diggelen

Ali (80) en Abu Deyaa (70) bezetten Iraaks parlement: 'Niets is veranderd'

Betogers houden parlement in Irak bezet na bestorming. Ook ouderen doen mee. Beeld © ANP

In de Iraakse hoofdstad Bagdad houden betogers al dagen het parlement bezet na een bestorming. Het zijn aanhangers van de invloedrijke sjiitische leider Moqtada al-Sadr. Onder de demonstranten zitten ook ouderen. Het is voor de krasse knarren nu of nooit om van het instabiele Irak nog wat te maken.

Hij zingt, springt en host nog mee met de menigte in het bezette Iraakse parlement. Sheikh Ali Ward is 80 jaar maar vastberaden, zo laat hij aan persbureau Reuters weten. "Onze samenleving is verwoest en daar moet nu verandering in komen", zegt hij. "Sinds de val van dictator Saddam Hoessein in 2003 is er tot deze dag niets veranderd. De nieuwe generatie politici heeft geen enkele hervorming doorgevoerd."

Zonder regering

Irak wordt al jaren geteisterd door slecht leiderschap. In het land wemelt het van de corruptie, armoede en werkloosheid. De inwoners voelen zich er onveilig. En nu zit het land al sinds oktober 2021 zonder regering. De sjiitische, soennitische en Koerdische partijen komen er maar niet uit. Het bezetten van het parlement is een poging om de boel weer aan de praat te krijgen. 

Ruim
Lees ook:
Ruim honderd gewonden bij bestorming Iraaks parlement in Bagdad

Gratis knipbeurt betogers

In het parlement is ook de 70-jarige Abu Deyaa al-Daraji. Hij was vroeger kok. Met het maken van maaltijden steunt hij de betogers. "We maken eten klaar voor de helden in het parlementsgebouw. Die doorstaan al dagen de immense hitte om hervormingen in Irak voor elkaar te krijgen."

Op de stoep van het parlement staat kapper Abu Ahmad. Hij is ook al op leeftijd en heeft twee plastic stoelen mee. Hij knipt gratis de haren van de betogers. Om zijn steun te betuigen, maar ook nog om iets anders. "Als er een kok komt koken en een kapper komt knippen, dan hopen we dat de demonstranten de moed erin houden. Ik help graag."

Hekel aan graaiers

Sheikh Ali Ward heeft geen knipbeurt nodig. Hij stopt alleen met betogen om te bidden, te eten en te slapen. De bejaarde man benadrukt nog eens dat hij de grootste hekel heeft aan corrupte politici. Graaiers, noemt hij ze. "Ik protesteer omdat ik weet dat Allah mij ter verantwoording zal roepen als het zover is", zegt hij. "Als ik morgen overlijd, dan zal Allah me vragen wat ik heb gedaan in mijn leven? Dan kan ik zeggen dat ik tot het eind heb gestreden tegen corruptie."

Maar de sjiitische partij die Sheikh Ali Ward aanhangt, die van leider Moqtada al-Sadr, is geen haar beter als het om corruptie gaat. Partijgenoten van Al-Sadr zitten overal in ministeries en besturen. En ook daar verdwijnt geld. In Irak is het zoals altijd chaotisch. Met nu een vreedzaam protest in het parlement. Het is te hopen dat niemand de wapens oppakt. Ook daar is Irak berucht om.