Ga naar de inhoud
Duitse man

Onderzoek naar bedreigingen Oostenrijkse arts die zelfmoord pleegde

In Oostenrijk werd geschokt gereageerd op het overlijden van Kellermayr. Beeld © IMAGO

Het Openbaar Ministerie in München is een onderzoek gestart naar een Duitse man in de zaak van de Oostenrijkse arts Lisa-Maria Kellermayr. Hij wordt verdacht van belediging en bedreiging. Kellermayr pleegde vorige week zelfmoord na de vele bedreigingen die zij kreeg.

Kellermayr sprak zich geregeld publiekelijk uit voor het coronabeleid en nut van vaccinaties. Om die reden moest ze worden beveiligd, want ze werd al ruim zeven maanden bedreigd door antivaxers en coronacomplotdenkers.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in München liet vandaag weten aan het Oostenrijkse persbureau APA dat er nu een verdachte in beeld is. Verdere details over de bedreigingen, en wie de man is, zijn niet bekendgemaakt in verband met het lopende onderzoek.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Het lichaam van de 36-jarige dokter werd vorige week vrijdag in haar eigen praktijk gevonden door de doktersassistente. De politie liet toen al weten uit te gaan van zelfdoding, onder meer omdat er meerdere notities waren gevonden.

Vandaag autopsie gedaan

Om openstaande vragen over de dood van Kellermayr toch te beantwoorden, werd er vandaag op verzoek van twee nabestaanden autopsie gedaan op het lichaam van de arts. Hoewel de volledige uitkomsten nog niet openbaar zijn gemaakt, bevestigt een voorlopig resultaat de zelfdoding van de vrouw.

Kellermayr werd dus al maanden bedreigd. Zo kreeg ze op Twitter zeer gedetailleerde verwensingen naar haar hoofd, onder meer over hoe ze zou worden gemarteld en vermoord.

'Niemand deed iets'

In de brieven die de dokter achterliet, gevonden op haar computer, hekelt ze het optreden van de politie ten tijde van de bedreigingen. Volgens de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung schreef Kellermayr onder meer 'dat er veel gepraat werd, maar niemand iets deed'.

Oostenrijk
Lees ook:
Oostenrijk herdenkt corona-arts die na bedreigingen uit het leven stapte

Zo zou de politie in Oostenrijk een onderzoek naar mogelijk dezelfde Duitse man eerder hebben gestaakt, omdat het geen inwoner van Oostenrijk zou zijn. 

Bedreigers ín praktijk

De bedreigingen gingen daarna door, zo slaagden antivaxers er zelfs een keer in om de praktijk binnen te komen. Daar probeerden ze behandelingen te verstoren en maakten zij foto's van Kellermayr, die daarna op internet verschenen. Later volgde ook een dreigmail, waarin aangekondigd werd dat de muren van de praktijk 'beschilderd zouden worden met bloed van de medewerkers'.

Omdat de bedreigingen aanhielden sloot de huisarts een maand geleden haar eigen praktijk.