Ga naar de inhoud
Militaire oefeningen

China neemt maatregelen na bezoek Pelosi aan Taiwan

Nancy Pelosi sprak onder meer met president Tsai Ing-wen Beeld © ANP

Het bezoek van Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft tot een felle Chinese reactie geleid. China startte direct een grote militaire oefening, dicht voor de kust van Taiwan.

Ook werd de Amerikaanse ambassadeur in Peking op het matje geroepen en nam China een reeks handelssancties tegen Taiwan.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi landt in Taiwan

Taiwan heeft zijn leger in hoogste staat van paraatheid gebracht en zegt krachtig te zullen reageren op elke actie van China die de Taiwanese soevereiniteit schendt. Door het Chinese machtsvertoon, dat volgens Peking nog tot zondag zal duren, is Taiwan feitelijk afgesneden van de buitenwereld, zegt het Taiwanese ministerie van Defensie.  

'Afvallige provincie'

China beschouwt Taiwan, dat in de praktijk al ruim zeventig jaar onafhankelijk is, als 'een afvallige provincie'. De Chinese president Xi heeft meermalen laten weten dat Taiwan goedschiks of kwaadschiks weer onderdeel van China zal worden.

Recordaantal mensen volgde vlucht online

Een recordaantal mensen volgde de vlucht van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi naar Taiwan online via de website Flightradar24. Volgens de website keken meer dan 708.000 mensen live hoe de vlucht SPAR19 aankwam in Taipei.

In totaal keken meer dan 2,92 miljoen mensen naar een deel van de vlucht. Het enorme aantal zorgde ervoor dat de website waarmee alle vluchten live kunnen worden gevolgd, geregeld haperde 

Pelosi was zeven uur onderweg vanuit de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar Taipei in Taiwan. Het vliegtuig nam niet de snelste route over de Zuid-Chinese Zee, maar vloog met een omweg over Indonesië en de Filipijnen.

De VS heeft China gewaarschuwd het bezoek van Pelosi niet te gebruiken als voorwendsel voor militaire actie tegen Taiwan.

Pelosi arriveerde gisteren laat in hoofdstad Taipei en sprak vandaag het parlement van Taiwan toe. "We prijzen Taiwan omdat het een van de meest vrije samenlevingen ter wereld is", zei ze onder meer. Ook bezocht ze de president van het land. 

Bekijk ook: Zo kan een Taiwanese chipmaker een nieuwe oorlog voorkomen

02:41
Hoe kan Taiwan zichzelf verdedigen tegen het militair oppermachtige China, bij een eventuele inval? Zonder hulp van buiten is het eiland kansloos. Amerikaanse onderzoekers hebben een controversiële strategie bedacht.