Ga naar de inhoud
Laatste strohalm

Hooggerechtshof wijst bezwaar ouders Archie (12) af, behandeling stopt morgen

Archie ligt sinds april in het ziekenhuis Beeld © Alamy Limited

De ouders van de hersendode Britse jongen Archie (12) hebben weer een slag verloren in de juridische strijd over het rekken van het leven van hun kind. Een Hooggerechtshof wees hun verzoek om de behandeling voort te zetten af, melden Britse media. De behandeling van Archie wordt morgenvroeg stopgezet.

Volgens de artsen die Archie behandelen is de jongen hersendood. Hij wordt nu enkel in leven gehouden door de apparatuur. Het ziekenhuis acht de kans dat Archie nog kan herstellen 'nihil'. Zij willen de behandeling stoppen omdat die uitzichtloos is, maar volgens zijn ouders boekt Archie wel degelijk vooruitgang.

'Zwaar gemoed'

De familie van Archie wil niet dat de artsen hem van de beademing halen en voerden de afgelopen weken een felle juridische strijd. Vandaag heeft ook de hoogste rechtbank van het land hun verzoek afgewezen. "Het hof trekt deze conclusie met een zwaar gemoed", schreven de rechters in hun oordeel.

In een reactie laat de moeder van Archie weten dat ze moest erkennen dat ze 'hem niet mee naar huis kan nemen en niets meer kan doen'. Ze benadrukt ook dat ze het verkeerd vindt dat anderen beslissen 'waar hij zijn laatste adem uitblaast en of hij leeft of sterft'.

De ouders hoopten dat de opperrechters een uitspraak van een lagere rechtbank zouden vernietigen. De ouders wilden bereiken dat een speciale commissie zich over de kwestie zou buigen, het Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap van de Verenigde Naties.

Ouders
Lees ook:
Ouders hersendode Archie (12) naar hoogste rechter, beademing niet gestopt

Een lagere rechtbank had gisteren besloten dat de behandeling van het kind mag worden stopgezet. De rechtbank boog zich op het laatste moment nog over de spraakmakende zaak na een verzoek van het VN-comité om Archie verder te behandelen. De rechtbank oordeelde echter dat de levensondersteunende behandeling vanmiddag mocht worden beëindigd. De ouders stapten daarop naar het Hooggerechtshof. Met de uitspraak van dat hof lijkt de laatste strohalm van Archies ouders nu op niets uit te lopen.

Sinds april in coma

Archie Battersbee ligt sinds april in coma. Zijn moeder vond hem bewusteloos, nadat hij vermoedelijk meedeed aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken en de beelden daarvan op sociale media delen.

Ook
Lees ook:
Ook laatste beroep verworpen: artsen mogen behandeling hersendode Archie stopzetten