Ga naar de inhoud
Omstreden bezoek

Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi landt in Taiwan

Pelosi werd ontvangen door de Taiwanese minister van buitenlandse zaken. Beeld © EPA / Taiwan Ministry of Foreign Affairs

Nancy Pelosi is aangekomen in de Taiwanese hoofdstad Taipei. Het is het hoogste bezoek van een Amerikaanse politicus aan het eiland in 25 jaar tijd. De reis is omstreden en China heeft herhaaldelijk laten weten dat de Verenigde Staten 'niet met vuur moeten spelen' en 'zullen boeten' als het bezoek daadwerkelijk door zou gaan.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een 'nieuwe ronde van spanningen en ernstige uitdagingen' en ziet het bezoek als een enorme provocatie.

China kondigde meteen 'belangrijke militaire oefeningen' aan in zes gebieden rond Taiwan. Deze oefeningen zijn van donderdag tot zondag. De VS hadden een dergelijke 'demonstratie van macht' al verwacht. Zij riepen Peking op de spanningen niet op te voeren.

De geruchten gingen al geruime tijd dat Pelosi Taiwan een bezoek zou brengen tijdens haar reis door Zuidoost-Azië, maar dat had ze niet bevestigd.

700 agenten ter beveiliging

Haar vliegtuig vertrok vanmiddag lokale tijd uit Maleisië en is via een omweg naar Taiwan gevlogen. Onderweg heeft Pelosi de Zuid-Chinese Zee zoveel mogelijk vermeden. Volgens Taiwanese media staat morgen een ontmoeting met president Tsai Ing-wen op de agenda. Volgens Taiwanese media worden zo'n zevenhonderd politieagenten ingezet voor de beveiliging van Pelosi en Tsai.

Escaleert
Lees ook:
Escaleert conflict Taiwan met bezoek Pelosi? 'China ziet dit als aanval'

Pelosi laat in een statement weten dat ze Taiwan bezoekt om Amerika's 'vastberaden toewijding' te tonen aan Taiwans 'levendige democratie'. Ze noemt de Amerikaanse solidariteit met de Taiwanese bevolking belangrijker dan ooit, "omdat de wereld voor de keuze staat tussen democratie en autocratie". Dat de spanningen rond Taiwan de laatste jaren zijn opgelopen, wijt Pelosi aan het beleid van Peking.

De Amerikaanse politica wilde het land op eigen initiatief bezoeken om een statement af te geven, legde universitair docent Oost-Azië-studies Casper Wits eerder vandaag uit aan RTL Nieuws. "Ze heeft zich haar hele carrière ingezet voor dit onderwerp. Pelosi heeft zich in haar beleid altijd tegen China gekeerd. Met deze trip steunt ze Taiwan, maar gaat ze vooral ook tegen China in."

'Rebellerend land'

De communistische Volksrepubliek China ontstond na een burgeroorlog in 1949 en veel anticommunisten vluchtten naar het eiland Taiwan. Dat is sindsdien feitelijk onafhankelijk, maar de Chinese regering beschouwt het als een rebellerend eiland. Peking accepteert niet dat mensen, organisaties, bedrijven of landen betrekkingen met Taiwan onderhouden.

Chinees
Lees ook:
Chinees spierballenvertoon vanwege Taiwan-bezoek Pelosi