Vliegtuigen en oorlogsschepen

Chinees spierballenvertoon vanwege Taiwan-bezoek Pelosi

02 augustus 2022 08:14 Aangepast: 02 augustus 2022 08:15
Nancy Pelosi tijdens haar bezoek aan Maleisië. Beeld © EPA

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is van plan Taiwan te bezoeken, en in aanloop daarnaar lopen de spanningen in de regio op. Chinese gevechtsvliegtuigen vliegen dicht langs de middenlijn van de Straat van Taiwan, de zeestraat tussen China en Taiwan.

Dat zeggen goed ingevoerde bronnen tegen persbureau Reuters. Ook zouden meerdere Chinese oorlogsschepen dicht bij het midden van die 180 kilometer brede zeestraat varen.

Alertheidsniveau verhoogd

De middenlijn dient als een officieuze grens tussen de territoriale wateren van China en Taiwan. Het Taiwanese ministerie van Defensie zou op zijn beurt het alertheidsniveau voor het leger vanaf vanochtend tot donderdagmiddag iets hebben 'verhoogd', meldt het staatspersbureau van het eiland op basis van anonieme bronnen.

De Amerikanen houden rekening met een Chinese militaire 'demonstratie van macht' rond het omstreden bezoek van de Amerikaanse toppolitica. Volgens de Taiwanese krant Liberty Times landt Pelosi vandaag om 22.20 uur (lokale tijd) in Taiwan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Biden geeft signaal aan China: bereid geweld te gebruiken om Taiwan te verdedigen

'Met vuur spelen'

Maar volgens andere bronnen komt zij wellicht pas woensdagochtend aan. Wanneer Pelosi arriveert zal zij de hoogstgeplaatste Amerikaanse politicus in 25 jaar tijd zijn die het eiland bezoekt.

Het communistische regime van China heeft herhaaldelijk gewaarschuwd 'niet met vuur te spelen' rond Taiwan. Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie en vindt dergelijk hooggeplaatst bezoek een provocatie. Pelosi zegt met haar bezoek haar 'onwankelbare' steun te willen uiten voor de naar volledige onafhankelijkheid strevende Taiwanezen.

De oplopende spanningen leidden vanochtend ook tot zenuwachtigheid op de aandelenbeurs. De aandelenindex in Hongkong daalde met meer dan 3 procent, die in Taiwan ging met 2,1 procent omlaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gevechtsvliegtuigen en spierballentaal China: Taiwan vreest oorlog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore