Ga naar de inhoud
'Bedreiging van democratie'

Gewapende bestormer Capitool krijgt 7 jaar cel: langste straf tot nu toe

Guy Reffitt (links) tijdens de rechtszaak. Beeld © Dana Verkourteren / AP / ANP

Een 49-jarige Amerikaan moet ruim 7 jaar de cel in vanwege zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool begin vorig jaar. Het is de langste straf tot nu toe, maar volgens de rechter is dat volledig terecht. "Deze man is geen patriot, maar het tegenovergestelde daarvan. Hij is een rechtstreekse bedreiging voor onze democratie en moet daarom gestraft worden."

De veroordeelde, Guy Reffitt uit Texas, moedigde een meute op het Capitool aan om het parlementsgebouw aan te vallen. Zelf betrad hij het gebouw niet, meldt CNN. Hij hielp andere bestormers wel om het Capitool binnen te komen.

Extreemrechtse militie

Reffitt was lid van een extreemrechtse militie en wierf leden voor deze groep. Hij werd dit voorjaar door een jury schuldig bevonden aan vijf misdrijven, onder meer vanwege verboden wapenbezit op het Capitool-terrein.

In een videoboodschap zei Reffitt op 6 januari 2021 dat hij 'Nancy Pelosi het Capitool uit wilde sleuren'.

De rechter veroordeelde hem gisteren tot 87 maanden gevangenisstraf. Dat is ruim twee jaar langer dan de andere celstraffen die tot nu toe werden uitgedeeld vanwege de bestorming van het Capitool.

Woedende Donald Trump-aanhangers drongen op 6 januari 2021 het parlementsgebouw in Washington DC binnen om het Congres ervan te weerhouden de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bevestigen. Vijf mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond. Hoe dat eraan toe ging zie je hier: 

Zo stormden de Trump-aanhangers het Capitool binnen

02:00

Tijdens eerdere hoorzittingen toonde Reffitt zich onvermurwbaar, maar gisteren zei hij tegen de rechter dat hij een 'verdomde idioot' was dat hij meedeed aan 'die stomme shit', doelend op de bestorming van het Capitool.

Geen veroordeling terrorisme

De openbaar aanklagers wilden dat Reffitt ook zou worden veroordeeld voor terrorisme en nog zeker tien jaar langer achter slot en grendel zou verdwijnen, maar daar ging de rechter niet in mee.

Een veroordeling vanwege terrorisme zou volgens de rechter 'een ongerechtvaardigde ongelijkheid' creëren tussen zijn strafmaat en die van andere bestormers.

Bestorming
Lees ook:
Bestorming Capitool onderzocht: maken onthullingen iets los in verdeeld VS?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore