Het eerste vrachtschip met graan dat Oekraïne heeft kunnen verlaten sinds de Russische invasie, heeft onderweg om onduidelijke redenen vertraging opgelopen.
Dat heeft het Turkse ministerie van Defensie maandagavond laten weten, meldt het Duitse persbureau DPA.
Het schip genaamd Razoni vertrok vanmorgen onder wereldwijde belangstelling vanuit de Oekraïense haven van Odessa. Het voer in zuidelijke richting over de Zwarte Zee voor een tussenstop bij de Turkse havenstad Istanboel. Daar zal het schip, met eindbestemming Libanon, eerst worden geïnspecteerd.
Volgens planning zou het schip, met 26.000 ton maïs uit Oekraïne aan boord, morgenmiddag om 14.00 uur aankomen bij Istanboel. Volgens de Turkse autoriteiten zal het schip weliswaar aankomen, maar pas ergens in de nacht van dinsdag op woensdag. Het ministerie heeft vooralsnog geen informatie gegeven over de reden van de vertraging.
Elf knopen
Op de populaire scheepvaartsite MarineTraffic is te zien dat het schip nog altijd vaart. De Razoni heeft op dit moment een snelheid van iets meer dan elf knopen, zo'n 20 kilometer per uur.
De eerste Oekraïense graanexport over zee is een belangrijk stap om een mondiale voedselcrisis te voorkomen. Na een maandenlang conflict sloten Oekraïne en Rusland op vrijdag 22 juli afzonderlijk een akkoord met Turkije, dat zich heeft opgeworpen als bemiddelaar. Onder toezicht van de VN moet dat de weg vrijmaken voor de export van miljoenen tonnen aan Oekraïens en ook Russisch graan.
Kiev en Moskou sluiten graandeal met Turkije: 'Dit gaat om mensenlevens'
Beide landen zijn belangrijke exporteurs van tarwe, gerst, maïs en zonnebloemolie. Maar Rusland, dat zelf te maken heeft met westerse sancties, blokkeerde de graanexport van het land dat het eind februari binnenviel.
Zorgen niet voorbij
Sindsdien is een graantekort ontstaan die volgens de VN kan leiden tot hongersnood, met name in landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië. Omdat een onbekend deel van de oogst verloren is gegaan door de oorlog, zijn die zorgen nog niet voorbij.
