Ga naar de inhoud
Kritiek op politie

Oostenrijk herdenkt corona-arts die na bedreigingen uit het leven stapte

Kaarsen voor het ministerie van Volksgezondheid in Wenen. Beeld © ANP

Verschillende Oostenrijkse steden herdenken vanavond de bekende corona-arts Lisa-Maria Kellermayr, die afgelopen vrijdag uit het leven stapte na een golf van bedreigingen. Kellermayr sprak zich geregeld publiekelijk uit voor het coronabeleid en nut van vaccinaties, en moest daarna worden beveiligd.

Het lichaam van de 36-jarige dokter werd afgelopen vrijdag in haar eigen praktijk gevonden. De politie bevestigt dat het om zelfdoding gaat, en dat er notities zijn gevonden. Daarin hekelt ze onder meer het optreden van de politie ten tijde van de bedreigingen. Volgens de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung schreef Kellermayer 'dat er veel gepraat werd, maar niemand iets deed'.

Kellermayer werd ruim zeven maanden bedreigd door antivaxers en coronacomplotdenkers. Op Twitter kreeg ze zeer gedetailleerde verwensingen naar haar hoofd, onder meer over hoe ze zou worden gemarteld en vermoord.

Meerdere media melden dat de politie de bedreigingen eerst niet serieus nam. Ook viel een haataccount volgens agenten niet te identificeren, iets wat een Duitse hacker later wel eenvoudig lukte.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Intimidatie in praktijk

Uiteindelijk zijn agenten een keer per dag rondom de praktijk gaan patrouilleren. Desondanks slaagden antivaxers er in om de praktijk binnen te komen. Daar probeerden ze behandelingen te verstoren en maakten zij foto's van Kellermayr, die daarna op internet verschenen.

De huisarts schakelde in die tijd ook zelf beveiliging in, wat haar naar eigen zeggen 100.000 euro heeft gekost. Omdat de bedreigingen aanhielden sloot de huisarts een maand geleden haar eigen praktijk.

Viroloog
Lees ook:
Viroloog Koopmans niet naar festival Oerol door 'veiligheidsrisico'

Herdenkingsdienst

Vanavond worden er in verschillende steden als Wenen en Graz herdenkingsdiensten gehouden. De Oostenrijkse minister van Volksgezondheid zei dit weekend al dat de haat tegen mensen onverdedigbaar is. President Van der Bellen stelde dat er in Oostenrijk geen plaats is voor haat en intolerantie.

Herkenbaar voor virologen

Ook in Nederland en in België wordt stilgestaan bij de dood van de dokter. "Wat een drama", schrijft viroloog Marion Koopmans. "Hoop dat dit mensen die zich niet kunnen beheersen op sociale media aan het denken zet." Koopmans heeft zelf ook te maken met bedreigingen, afgelopen maand kon ze daarom op last van de politie niet naar theaterfestival Oerol.

De bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst schrijft eveneens op Twitter dat de bedreigingen voor hem en andere deskundigen 'zeer herkenbaar zijn'. "We mogen dit nooit normaal vinden."

Verhit debat

De afgelopen maanden werd in Oostenrijk een verhit coronadebat gevoerd, zeker nadat de regering in februari een vaccinatieplicht voorstelde. Uit onvrede gingen tienduizenden demonstranten de straat op. De plannen zijn vorige maand definitief geschrapt, omdat een algemene verplichting, uniek binnen de Europese Unie, onvoldoende effect zou hebben en inmiddels disproportioneel zou zijn.

Bekijk ook: Marc van Ranst over bedreigingen: 'Gezin werd ook bedreigd'

05:22
Marc Van Ranst moest in mei vorig jaar een aantal weken onderduiken vanwege de voortvluchtige militair Jürgen Conings.