Ga naar de inhoud
Last minute hoorzitting

Mogelijk stopt behandeling van Britse jongen in coma toch niet

Archie wordt in het ziekenhuis kunstmatig beademd. Beeld © Alamy Limited

Het is toch nog niet helemaal zeker of de behandeling van de Britse Archie Battersbee vandaag wordt stopgezet, zoals het ziekenhuis waar hij ligt gisteren bekendmaakte. Een hof van beroep buigt zich op verzoek van een VN-Comité vanochtend tijdens een last minute hoorzitting over het lot van de 12-jarige jongen.

Het ziekenhuis waar Archie Battersbee ligt, liet gisteren per brief aan zijn ouders weten dat de behandeling vandaag om 14.00 uur wordt stopgezet.

Brief aan ouders

Vanochtend zouden de artsen met de ouders overleggen hoe dat proces plaatsvindt en hoe de ouders bij hun zoon kunnen zijn in zijn laatste uren. "U of uw familie wil misschien bij Archie op bed liggen of hem vasthouden, als dat mogelijk is", stond er onder meer in de brief.

Maar mogelijk kan de behandeling toch nog doorgaan. Een hof van beroep behandelt vanochtend om 11.00 uur (lokale tijd) een verzoek van het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap (CRPD) om het uitschakelen van de levensondersteunende behandeling van Archie Battersbee te herzien, schrijft de Britse krant The Guardian.

Ziekenhuis
Lees ook:
Ziekenhuis stopt morgen de behandeling van Britse jongen in coma

Volgens zijn artsen is Archie hersendood en is het stopzetten van de beademing het beste voor de jongen. Zijn vooruitzichten op herstel zouden 'nihil' zijn.

De ouders van de jongen willen juist dat de artsen hem blijven behandelen zolang zijn hart nog klopt. Zij worden hierin gesteund door kerken en andere christelijke organisaties.  

Op 15 juli werd in hoger beroep besloten dat de behandeling van Archie mag worden gestopt. Dit besluit komt overeen met het eerdere oordeel, afgelopen juni

Flauwval challenge

Archie werd op 7 april door zijn moeder bewusteloos in huis gevonden met een band om zijn hoofd. Sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Zijn moeder vermoedt dat hij had meegedaan aan een online challenge waarbij mensen proberen korte tijd het bewustzijn te verliezen.

Flauwval-challenge
Lees ook:
Flauwval-challenge ook in Nederland: moeder Kim waarschuwt