Ga naar de inhoud
Servische nummerborden

Kosovo stelt omstreden wet uit na grensblokkade boze burgers

Boze burgers blokkeerden grensposten tussen Kosovo en Servië gisteren. Beeld © ANP / Zylfije Adem Jakupi / Anadolu Agency

De premier van Kosovo heeft vannacht besloten een omstreden wet uit te stellen nadat boze burgers gisteren grensovergangen met Servië blokkeerden. Het gaat om een maatregel die Serviërs in Kosovo verplicht om met een nummerbord uit Kosovo rond te rijden. Dat is een gevoelig punt voor de 50.000 Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen.

De premier van Kosovo, Albin Kurti, liet vannacht weten dat de nieuwe wetgeving die vandaag in zou gaan, pas op 1 september gaat gelden. Hij stelde daarbij wel als voorwaarde dat de blokkades van twee grensposten in het noorden van zijn land moeten worden opgeheven.

Kwestie om nummerborden

Het ging gisteren mis bij de grensovergangen in Jarinje en Brnjak. Daar blokkeerden bewoners de grenzen met vrachtwagens gevuld met stenen en ander zwaar materieel. Voorbijgangers zouden zijn aangevallen en het luchtalarm ging af. Ook zijn er berichten dat er schoten richting de politie werden gelost, maar er vielen geen gewonden.

De bewoners zijn boos vanwege wetgeving die Serviërs in Kosovo verplicht om met een Kosovaars nummerbord rond te rijden. Sinds de onafhankelijkheid van Kosovo (zie kader) veertien jaar geleden zijn er nog zo'n 50.000 Serviërs in Kosovo die met een Servisch nummerbord rondrijden.

Kosovo en Servië: een lange geschiedenis

Kosovo is sinds 2008 een onafhankelijk land, na eind jaren negentig een oorlog met Servië te hebben uitgevochten. Servië ziet Kosovo nog als afvallige provincie, maar ook de EU-landen Spanje, Griekenland, Roemenië, Slowakije en Cyprus hebben de onafhankelijkheid nog niet erkend.

Nederland erkent wel de onafhankelijkheid van Kosovo. 

Premier Kurti wil een einde maken aan de Servische kentekens in zijn land. Vorig jaar probeerde hij dat ook al, maar toen besloot hij de maatregel vanwege hevige protesten voor zich uit te schuiven. Nu probeert hij het opnieuw. Wel krijgen Serviërs in Kosovo na 1 september nog zestig dagen de tijd om de nummerborden aan te vragen. 

VN-vredesmacht 'bereid om in te grijpen'

De door de NAVO geleide VN-vredesmacht Kosovo Force (KFOR) noemt de situatie aan de grens gespannen en zegt 'bereid te zijn om in te grijpen als de stabiliteit in gevaar komt'. Of het uitstellen van de maatregel door premier Kurti ervoor zorgt dat de rust wederkeert, is niet duidelijk.

Reactie Rusland

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de spanningen in Kosovo worden veroorzaakt door 'ongegronde discriminerende regels'. Dat zou de schuld zijn van de autoriteiten in Kosovo, zegt de woordvoerder.