Ga naar de inhoud
Baanbrekend

Star Trek-actrice Nichelle Nichols (89) overleden

De Amerikaanse actrice Nichelle Nichols is dit weekend op 89-jarige leeftijd overleden, meldt haar zoon Kyle Johnson op Facebook. Nichols is vooral bekend van haar rol als luitenant Uhura in de Star Trek-films. Die rol was in meerdere opzichten baanbrekend.

Johnson laat weten dat 'haar licht' zal blijven schijnen en zij 'ons en toekomstige generaties' zal blijven inspireren. Bij het bericht deelt Johnson een foto van Nichols ster op de Hollywood Walk of Fame, met daarop een paar rode rozen.

Nichols rol als Nyota Uhura in Star Trek in de jaren zestig was in meerdere opzichten baanbrekend. Zo speelde ze een zwarte vrouw in een belangrijke positie, wat toen niet vaak gebeurde op de Amerikaanse televisie.

Daarnaast staat haar zoen met collega William Shatner bekend als de eerste zoen tussen een zwart en een wit persoon op de Amerikaanse televisie.

Zeldzaam moment op tv

Correspondent Erik Mouthaan zegt dat je 'dat soort momenten niet veel had op tv in de jaren zestig'. "Het verhaal gaat dat toen ze de rol maar niks vond, Martin Luther King haar aanraad het te blijven doen", zegt Mouthaan.

"King zou gezegd hebben dat het belangrijk is om te laten zien dat zwarte mensen een rol hebben in science fiction en met respect worden behandeld."