Ga naar de inhoud
Bijzonder maar gevaarlijk

Spectaculaire beelden: brokstukken van raket boven Borneo

De brokstukken werden gefilmd in Borneo. Beeld © Twitter @nazriacai

Spectaculaire beelden uit Borneo vanavond. Bewoners van het eiland in Zuidoost-Azië filmden hoe delen van een Chinese raket uit de ruimte naar beneden kwamen. Bijzonder én gevaarlijk, zegt Marco Langbroek, docent aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.

Op beelden is te zien hoe brokstukken door de lucht vliegen. Het neerstorten van de brokstukken gaat gepaard met witte en blauwe lichtflitsen.

Spectaculaire beelden uit Borneo: brokstukken van raket storten neer

00:42

Mensen die het fenomeen vastlegden en berichten erover plaatsen op sociale media lijken te denken dat het om een meteorietenregen gaat, maar dat is het zeker niet. Langbroek: "Een meteoor gaat sneller door de lucht. En ook het tijdstip en de locatie geven aan dat het om een raket gaat."

Zes dagen geleden lanceerde China namelijk een 'grote, zware' raket. Voor de liefhebber: het gaat om de Lange Mars 5B-raket met lanceringsnummer 2022-085B. Het ruimtevoertuig ging op weg naar ruimtestation Tiangong, om daar materiaal af te leveren.

Enorme
Lees ook:
Enorme vuurbal: meteoor boven Nederland aantal keer gefilmd

Delen van die raket zijn vanavond boven Borneo in de atmosfeer terechtgekomen. "Je ziet brokstukken van de raket die ontbranden in de atmosfeer. Op ongeveer 50 tot 80 kilometer hoogte. Het gaat om een rakettrap. Die is enorm groot: 33 bij 5 meter en weegt 18 ton."

Fraai verschijnsel

Dát de brokstukken terug zouden komen op aarde, was al duidelijk. Onder meer het Amerikaanse Center for Orbital Reentry and Debris Studies (CORDS) waarschuwde daar deze week al voor. Toch mogen we, een beetje, onder de indruk zijn.

"Het is een heel fraai en apart verschijnsel", zegt Langbroek. "Een object van deze grootte dat naar beneden komt gebeurt niet vaak. Alleen China laat dit soort zeer grote objecten ongecontroleerd neerkomen."

Meteoor
Lees ook:
Meteoor doet aarde beven in Amerika

De meeste landen die raketten lanceren zorgen er namelijk doorgaans voor dat brokstukken een veilige weg terug naar aarde vinden. "Bijvoorbeeld door ze in zee te laten neerstorten", legt de deskundige uit. "Maar dat doen de Chinezen niet."

Zo kon het gebeuren dat er twee jaar geleden een onderdeel van een raket die op 5 mei was gelanceerd, terechtkwam in een dorp in Ivoorkust. Niemand raakte daarbij gewond.

Gevaarlijk

De docent is dan ook kritisch op de Chinezen: "De kans is niet supergroot dat er iets wordt geraakt, maar toch is het gevaarlijk. Je wil dat het op een veilige plek omlaag wordt gebracht."

Vooralsnog zijn er geen berichten dat de onderdelen van de raket op land zijn neergestort. Vermoedelijk zijn ze voor de kust van Borneo neergekomen.