Ga naar de inhoud
Bedoeld voor stichting

'Prins Charles accepteerde donatie van familieleden Bin Laden'

Prins Charles met Hamid bin Jassim, de voormalige premier van Qatar, in 2013. Beeld © ANP

De Engelse prins Charles heeft in 2013 een miljoen pond (nu ongeveer 1,2 miljoen euro) aangenomen van familieleden van terroristenleider Osama bin Laden. Dat claimt de Britse krant Sunday Times. Het geld zou bedoeld zijn geweest voor de liefdadigheidsinstelling van de prins.

Volgens de krant kwam de donatie van twee halfbroers van Bin Laden. Een van hen zou het hoofd van de welvarende Saudische familie zijn geweest, Bakr bin Laden. De ander was diens broer Shafiq.

Charles zou zich persoonlijk sterk hebben gemaakt voor de donatie, tijdens een bezoek van Bakr bin Laden aan het Clarence House in Londen, het woonverblijf van Charles. Die ontmoeting was volgens The Times op 30 oktober 2013. Zijn adviseurs zouden hun bezwaren kenbaar hebben gemaakt, die Charles genegeerd zou hebben.

Drie miljoen in koffers

Osama bin Laden werd in 2011 bij een militaire operatie in Pakistan gedood door een team van Amerikaanse elitesoldaten. Volgens Amerika was Bin Laden het meesterbrein achter de aanslagen van 11 september 2001, waarbij duizenden slachtoffers vielen. Hij was ook de oprichter van de terreurorganisatie Al-Qaeda.

Prins
Lees ook:
Prins Charles wil meer aandacht voor klimaatcrisis in weerbericht

Eerder werd al bekend dat prins Charles drie miljoen pond in cash had aangenomen van de voormalige premier van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim. Ook dat geld was bestemd voor Charles' goede doel, de Prince of Wales's Charitable Foundation, en zou in koffers overhandigd zijn.

De Charity Commission, de Britse toezichthouder van goede doelen, stelt een onderzoek in naar de donaties, die tussen 2011 en 2015 gedaan zouden zijn. Cash geld aannemen is toegestaan voor goede doelen, maar er zijn wel richtlijnen voor de herkomst van dat geld.

Bekijk ook: Prins Charles ernstig in verlegenheid gebracht

01:13

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore